Kiszűri a kormány a véradásra hivatkozva bliccelőket

Vágólapra másolva!
Az új miniszteri rendelet szerint a véradók utazási költségtérítésének szabályozása túl általános, április végéig az erre a célra rendelkezésre álló pénz időarányos részének többszörösét fizették már ki.
Vágólapra másolva!

A kormány szigorítja a véradásról szóló rendeletet, hogy megakadályozza a véradáskor kérhető útiköltség-térítéssel kapcsolatos visszaéléseket. A kormány honlapjára kedden felkerült miniszteri rendelet szerint a véradók utazási költségei kifizetésének szabályozása túl általánosan megfogalmazott, és a vérellátóknak jogszerűen nincs is lehetőségük arra, hogy "az utazási költségszámítás alapját képező helyszínek, távolságok valóságtartalmát" vizsgálják.

A rendelet indoklása szerint a nem a vérellátók, és nem a Vöröskereszt által szervezett egyes véradásra jelentkező állampolgárok távoli munkahelyükre hivatkozva jelentős összegű útiköltség-térítésre tartanak igényt. Emiatt ez év április végéig az erre a célra rendelkezésre álló összeg időarányos részének többszörösét fizették már ki. "Amennyiben ez a tendencia nem változik, akkor az év végéig akár több 100 milliós többletforrás igény léphet fel az Országos Vérellátó Szolgálat gazdálkodásában" - olvasható a rendelet indoklásában.

A módosítás értelmében a jövőben csak az "indokolt és igazolt" utazási költségeket téríti meg a vérgyűjtést szervező szolgálat: a véradó által igénybe vehető legolcsóbb díjtételű menetjegy árát a tartózkodási helye és a legközelebbi véradó állomás között.

Az indoklás szerint a szabályozásnak meg kell felelnie az Európa Tanács állásfoglalásának is, miszerint a véradás önkéntes és térítésmentes, és a donornak legfeljebb az indokolt költségeit lehet megtéríteni. Így a szabályozás új elve szerint a donort kizárólag "az egységes országos donor regiszter alapján véradásra történő behívás esetén" illeti meg költségtérítés.