Vizsgálja az ombudsman a tibeti tüntetők elleni rendőrségi fellépést

Vágólapra másolva!
Hivatalból, soron kívül indított vizsgálatot az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a tibetiek szombati budapesti tüntetésének hatósági kezelése miatt. Szabó Máté vizsgálja azt is, hogy miért rendelt be ezen a napon a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal adategyeztetésre Magyarországon jogszerűen tartózkodó tibetieket.
Vágólapra másolva!

A Magyarországon jogszerűen tartózkodó tibetiek és szimpatizánsaik szombati tüntetésének hatósági kezelését, valamint tibetiek adatellenőrzését is vizsgája az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.

Az Országgyűlési Biztos Hivatalának közleménye szerint Szabó Máté ombudsman a sajtóból értesült, hogy szombaton Ven Csia-pao kínai kormányfő budapesti látogatása idején, illetve azt megelőzően a rendőrség több helyszínen fellépett a tibeti zászlókkal véleményt nyilvánítókkal szemben; ugyanerre a napra a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) adategyeztetésre berendelt Magyarországon jogszerűen tartózkodó tibetieket.

Az ombudsman szerint a rendelkezésre álló információk alapján nem zárható ki a gyülekezési joggal, a véleménynyilvánítás szabadságával, a hátrányos megkülönböztetés tilalmával, valamint a panasz előterjesztéséhez való joggal összefüggő visszásság. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa ezért hivatalból soron kívüli vizsgálatot indított. Az országos rendőr-főkapitánytól és a BÁH vezetőjétől tájékoztatást, valamint az iratok és videofelvételek megküldését kérte.

Pénteken a késő esti órákban a BÁH munkatársai felkeresték a Magyarországon élő tibeti menekülteket, valamint szabályos munkavállalási engedéllyel bíró tibeti tanárokat, és beidézték őket a BÁH irodájába - tudatta szombati közleményében a Tibetet Segítő Társaság. Emellett szerintük a kínai miniszterelnök látogatásának helyszínein a rendőrök több Tibetért tüntető aktivistát inzultáltak és ellehetetlenítettek, megakadályozva, hogy kifejezzék véleményüket. A társaság jogi intézkedéseket is kilátásba helyezett az álláspontjuk szerint durva jogsértések miatt.

Az LMP szombaton közleményben ítélte el, hogy a tibeti menekülteket és a Tibetért tüntető aktivistákat rendőrök akadályozták meg véleményük kinyilvánításában. Szabó Tímea, az országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának LMP-s alelnöke közölte, hogy kezdeményezi a Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetőinek bizottsági meghallgatását a Tibetért tüntetők ügyében.