Elfogadhatatlan a tibetiek berendelése több fideszes politikus szerint

Vágólapra másolva!
Elfogadhatatlannak nevezte a tibeti menekültek szombati berendelését a bevándorlási hivatalba a Szabadság Kör nevű szervezet nevében több fideszes politikus, többek között Szájer József és Gulyás Gergely. A csoport felhívta a figyelmet a "tibeti közösség önrendelkezésért folytatott szabadságküzdelmére".
Vágólapra másolva!

"Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a kínai kormányfő budapesti látogatásával egyidejűleg több Magyarországon élő tibetit rendeltek be a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalba" - olvasható Szájer József fideszes EP-képviselő blogján a Szabadság Kör nevében írt közlemény. Az aláírók között van több fideszes politikus, így Gál Kinga, Gyürk Anrás, Szájer József EP-képviselők, valamint Gulyás Gergely parlamenti képviselő. Rajtuk kívül Elek István közíró és Holbok Sándor jogász írta alá a közleményt.

A Szabadság Kör szerint a gyülekezési jog jogszerű gyakorlásának biztosítása kiemelt fontosságú alkotmányos alapjog, ezért helyteleníti és az alkotmányos renddel ellentétesnek tartja a bevándorlási hivatal intézkedését, amellyel a hazánkban élő tibeti közösség tagjait éppen a kínai miniszterelnök magyarországi látogatásának napján rendelték be a hivatalba.

A Tibetet Segítő Társaság szerint három tibeti menekültet rendeltek be péntek este szombatra a bevándorlási hivatalba, és mintegy öt órán keresztül váratták azt a személyt, aki be is ment a hivatalba. A szervezet szerint rutinellenőrzést tartottak. A Tibetet Segítő Társaság szerint azért rendelték be a tibetieket, mert aznap Tibet-szimpatizánsok tüntettek Ven Csia-pao kínai miniszterelnök látogatása miatt.

A közlemény szerint a Szabadság Kör az elmúlt években több alkalommal határozottan kritizálta a rendőrséget a gyülekezési jog hatálya alá eső rendezvények helytelen kezelése miatt. A közlemény szerint többször felhívták a figyelmet a "tibeti közösség önrendelkezésért folytatott szabadságküzdelmére".

Forrás: MTI/Illyés Tibor
Balog Zoltán, Szájer József és Guylás Gergely fideszes politikusok a kínai követség előtt 2008-ban.

A Szabadság Kört 2007 októberében alapították politikusok és közéleti személyiségek, többek között Balog Zoltán, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának fideszes elnöke, Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő és Hegedűs Zsuzsanna szociológus.