Magyar Nemzet: A várólistás betegek nagy része fizetne a gyorsabb vizsgálatokért

Vágólapra másolva!
A betegek az egy-két héten belüli várakozási időt még érthetőnek tartják, az egy-két hónapon túl kapott előjegyzés azonban elfogadhatatlan számukra. Egy felmérés szerint nagy részük fizetne azért, hogy a vizsgálatokat egy-két napon belül elvégezzék - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Elfogadhatatlanul hosszúnak tartják az egy hónapon túli várakozási időt a várólistás betegek, és nagy részük fizetne is a vizsgálatokért, ha azok egy-két napon belül elvégezhetők lennének - írja a Magyar Nemzet az Első Magyar Egészségügyi Marketing Kft. felmérésére hivatkozva. Míg mammográfiára, röntgenre vagy ultrahangra általában egy-két hetet kell várni, addig a CT- és MR-vizsgálatok esetén az egy hónapot jóval meghaladja az átlagos várakozási idő. Van olyan kórház, ahol például egy csípőprotézis-műtétre több mint öt év az előjegyzési idő.

A felmérés szerint a várólistás betegek 63 százaléka fontosnak tartja, hogy értesüljön arról: az államilag finanszírozott diagnosztikai vizsgálat mellett térítés ellenében is kivizsgáltathatja-e magát. Különösen a fiatalabb, magasabb jövedelmű és felsőfokú végzettséggel rendelkezők között nagy az igény az egy-két napon belül elérhető MR- és CT-vizsgálatokra.

A kutatásból az is kiderül, minél hosszabb a várakozási idő, annál inkább hajlanak a betegek arra, hogy a térítéses szolgáltatást válasszák. Ugyanakkor megfigyelhető, hogy most már nemcsak a költséges műtéteknél van várólista, hanem az egyszerűbb beavatkozásokat sem tudják azonnal elvégezni. A negatív csúcsot egyébként a kiskunhalasi kórház tartja: itt több mint öt évet kellett várni egy csípőprotézis-műtétre - írja a Magyar Nemzet.