Iszapkatasztrófa: Kikerül az állami felügyelet alól a Mal Zrt.

Vágólapra másolva!
Június 30-án lejár a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. állami felügyelete, ezzel egy időben a térségben kihirdetett veszélyhelyzet is. Az állam mintegy 30 milliárd forintot költött a térségben élők kártalanítására. Bakondi György kormánybiztos szerint a Mal Zrt. technológiaváltása miatt a jövőben már nem kell jelentős ökológiai kockázattal számolni.
Vágólapra másolva!

Sikeresnek értékelte a katasztrófavédelmi kormánybiztos a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. állami felügyeletét, amely június 30-án véget ér. Bakondi György hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Kolontár térségében a jövőben már nem kell jelentős ökológiai kockázattal számolni, mert a Mal Zrt. technológiaváltást hajtott végre.

A Mal állami felügyeletének június végi megszüntetésének napján lejár a térségben kihirdetett veszélyhelyzet és a kormánybiztos ezzel kapcsolatos munkája is. Bakondi György az elvégzett feladatok közül kiemelte a védőgát építését, a termelés helyreállítását és a száraztechnológiára történő átállást. Bakondi szerint a munkahelyek megőrzése azért volt különösen fontos, mert a beszállítókkal együtt mintegy hatezer ember dolgozik a gyárnál.

A tavaly októberi iszapkatasztrófában megsemmisült házak tulajdonosait az állam kártalanítja: mindenki eldönthette, hogy új házat szeretne Kolontáron és Devecserben, máshol építkezne, vagy használt lakást, házat akar a régi helyett. Kolontáron egy utcában 21 új ház épült, Devecseren viszont egy kisebb falut, 87 házat húztak fel december óta a település egyik végén. Az állam 125 lakásvásárlási szerződést kötött a lakásépítésen túl az ott élőkkel, csaknem 1,4 milliárd forint értékben. Hatvanhatan készpénzes kártalanítást kaptak összesen 757 millió forint értékben. A kártalanítást az állami költségvetés finanszírozta; összesen körülbelül 30 milliárd forintról van szó.

A Mal Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. Egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el. A szerencsétlenség következtében tízen meghaltak, több mint százhúszan megsérültek.