Felfüggesztette a parlament két jobbikos képviselő mentelmi jogát

Vágólapra másolva!
Hétfőn késő este két jobbikos képviselő mentelmi jogát függesztette fel a parlament: Zagyva György Gyula ellen zaklatás gyanúja miatt indulhat eljárás, míg Rubi Gergely magánvádas ügyekben, becsületsértés és rágalmazás miatt mehet bíróságra.
Vágólapra másolva!

Két jobbikos képviselő, Zagyva György Gyula és Rubi Gergely mentelmi jogát is felfüggesztette hétfőn este az országgyűlés. Zagyva mentelmi jogának felfüggesztését az ügyészség zaklatás gyanúja miatt kezdeményezett. A legfőbb ügyész indítványa szerint a jobbikos politikus 2010 augusztusában a verőcei Magyar Sziget Fesztiválon a Hetek című hetilap két munkatársát fenyegető kijelentéseket tett, "mindeközben a kezében lévő ostorral végig hadonászott" és egy alkalommal az újságírók egyike felé ütött.

A mentelmi bizottság ülésén Zagyva azt mondta: nem követte el az ügyészségi átiratban foglaltakat, ugyanakkor kérte mentelmi jogának felfüggesztését. A testület a közvádas ügyekben megszokott módon egyhangúlag azt javasolta a parlamentnek, hogy függessze fel a jobbikos képviselő mentelmi jogát. Zagyva a parlament döntése előtt ismét ártatlannak nevezte magát, és kérte mentelmi joga felfüggesztését.

Rubi Gergely mentelmi jogát két magánvádas ügyben függesztette fel a parlament, pedig ilyen ügyekben általában fenn szokták tartani a mentelmi jogot. A politikust az egyik esetben a Hajdú-Bihar Megyei Polgárőr Szövetséggel, illetve tagjaival szembeni becsületsértés, a másikban egy hajdúhadházi városőr elleni rágalmazás vétsége miatt jelentették fel. Az országgyűlés mentelmi bizottsága egyik esetben sem támogatta a mentelmi jog felfüggesztését, azonban azt Rubi Gergely mindkét esetben kérte.