Eltörölte a parlament a passzív táppénzt

táppénz szabályainak szigorítása, egészségügy, kórház
Vágólapra másolva!
A jövőben nem mehetnek táppénzre azok, akik közvetlenül munkahelyük elvesztése után betegednek meg. A parlament döntése értelmében a táppénzen lévőket soron kívül kell fogadni a rendelőkben.
Vágólapra másolva!

Hétfőn késő este fogadta el a parlament az egészségügyi törvények módosítását. Az egészségügyi salátatörvényt - amelynek célja elsősorban a Széll Kálmán-tervben szereplő intézkedések végrehajtása - 269 igen szavazattal, 45 nem ellenében hagyta jóvá a parlament, vagyis kapott néhány ellenzéki szavazatot is.

A törvénymódosítás értelmében megszűnik a passzív táppénz, amit eddig a biztosítási jogviszony megszűnését - általában az elbocsátást - követő keresőképtelenség esetén kaphattak a munkavállalók.

A jogszabály emellett kimondja, hogy a táppénzen lévőket a járóbeteg-rendelőkben kötelesek soron kívül fogadni. Ennek célja az indoklás szerint az, hogy a táppénzen lévők minél hamarabb visszanyerjék munkaképességüket.

A törvénymódosítás rendezi az egészségügyi dolgozók ügyeleti díjait és pihenőidejüket, továbbá kimondja, hogy a szakmai kamarákba való belépés illetékmentes.