Nem engedtek Ven Csia-pao közelébe tibetieket

Vágólapra másolva!
A magyar hatóságok megakadályozták, hogy a Magyarországon élő tibetiek tüntessenek a kínai miniszterelnök látogatása közben: a rendőrök a tibeti zászlós aktivistákat elvitték a kínai delegáció közeléből, a bevándorlási hivatal pedig berendelte, és egész nap várakoztatja a tibeti állampolgárokat a hivatalban - állítja a Tibetet Segítő Társaság. A rendőrség későbbre ígért reakciót.
Vágólapra másolva!

Több jogtalanságot is elkövetett a magyar rendőrség a Magyarországon élő tibetiek ellen Ven Csia-pao kínai miniszterelnök látogatása idején - állítja közleményében a Tibetet Segítő Társaság. A szervezet szerint több tibetit megakadályoztak a rendőrök, hogy az érkező kínai delegáció látókörébe kerüljenek, és tiltakozzanak a tibetiek kínai elnyomása ellen.

"Az Oktogonnál elhaladó kínai miniszterelnöki konvoj irányában szerette volna Karma Dordzse tibeti tanár a tibeti zászlót felmutatni, amit a pillanatok alatt a helyszínen termett rendőrök megakadályoztak" - állítja a társaság a közleményben, amely szerint a konfliktus dulakodássá fajult: a tibeti zászló rúdját állítólag eltörték a rendőrök, és elszakították a tibeti férfi ruháját is, majd elvitték a helyszínről, és órákon át "megakadályozták a szabad mozgásban".

A közlemény szerint civil ruhás rendőrök többször akcióba léptek a tibeti aktivisták ellen, az ELTE Konfuciusz Intézeténél például - ahol pénteken járt a kínai miniszterelnök - többeket megakadályoztak a tiltakozásban - azaz abban, hogy tibeti zászlót lengessenek. "Az egyetem bejárata közelében Namgyal Cevang tibeti menekülttől a rendőrök a tibeti zászlót elvették, és azt földre dobva többször megtaposták, valamint rajta álltak" - olvasható a közleményben.

A társaság szerint az öt-hat Tibet-párti aktivistát kínai emberek is akadályoztak a tüntetésben, mert több száz kínai, hatalmas kínai zászlókkal szabályosan körbezárta őket, és nem engedték a tiltakozást. Más aktivistákat a magyar rendőrök "inzultáltak" a társaság állítása szerint.

A Tibetet Segítő Társaság azt írja, a tibetiek akadályozásából a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) is kivette a részét: pénteken a késő esti órákban a BÁH munkatársai felkeresték a Magyarországon élő tibeti menekülteket, valamint a szabályos munkavállalási engedéllyel bíró tibeti tanárokat, és beidézték őket a BÁH irodájába "személyazonosságukkal kapcsolatos indokokkal". "Namgyal Cevang tibeti menekült szombat reggel nyolc óra óta a hivatalban tartózkodik, ahol várakoztatják, senki sem foglalkozik vele, de nem hagyhatja el az épületet" - áll a szövegben.

Az [origo]-nak az üggyel kapcsolatban nem sikerült elérnie a BÁH szóvivőjét. A hivatal telefonszámán a portás jelentkezett, aki érdeklődésünkre lecsapta a kagylót. A BRFK későbbre ígért reakciót az [origo]-nak.