"Gyönyörű ház, de nem tudunk tiszta szívvel örülni" - átadták az első új házakat Kolontáron

vörösiszap lakópark devecser
Vágólapra másolva!
Kölcsön kanapéval, lábtörlővel, cserepes virággal és szilvás gombóccal szentelik fel új házaikat a vörösiszap-katasztrófa miatt elpusztult vagy lakhatatlanná vált kolontári házak helyett épülő új lakóparkba költözők. A népies stílusú házak minden új tulajdonost lenyűgöztek, de a kártalanítás miatt többen morgolódnak. Nem értik, miért van jelzálog a házakon, nem világos számukra, hogyan számolták az elpusztult ingatlanok értékét, és nem számítanak arra sem, hogy könnyű lesz megszokni a falu új arcát.
Vágólapra másolva!

"Nagyon zavar, hogy állandóan csapkodja a szél az ajtót. Tudják, én ott laktam lent, az önkormányzat mellett, nagyon szép rész volt, a falu legszebb része, csendes, nyugodt. Ez a rész soha nem volt a szívem csücske, és úgy látszik, itt mindig fúj a szél. Majd megszokjuk. De a ház, az gyönyörű lett" - mondta az [origo]-nak egy ötvenhét éves asszony Kolontár új lakóparkjában, a kapuja előtt. Régi házukat októberben elvitte az iszap, az újat szerdán vették át, de egyelőre még csak rendezgetik. "Most szerelik össze az ágyat, még nem aludtunk itt, majd tán a hétvégén."

A tavaly októberi iszapkatasztrófában megsemmisült házak tulajdonosait az állam kártalanítja: mindenki eldönthette, hogy új házat szeretne Kolontáron és Devecserben, máshol építkezne, vagy használt lakást, házat akar a régi helyett. Kolontáron egy utcában 21 új ház épült, Devecserben viszont egy kisebb falut, 87 házat húztak fel december óta a település egyik végén. Ott egyelőre folyik az építkezés, sok helyen már a járdát, az utcát és a kertet rendezik, de vannak még felállványozott épületek is. Az első családok július 8-án vehetik át a házuk kulcsát, de a teljes átadás - a tervezett június 30-i határidő helyett - augusztus végéig fog tartani.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Még be sem költöztek, már kapják a reklámújságokat - még több fotóért kattintson a képre!

Az újjáépítést az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF), illetve a kormánybiztosnak is kinevezett főigazgató, Bakondi György koordinálja. A kormánybiztos honlapján közzétett összesítés szerint az iszapkatasztrófa június 6-ig közel 32 milliárd forintba került az államnak, ebből a kárenyhítésre és a károsultak lakhatásának rendezésére közel 7,7 milliárdot fordítottak. Az OKF tavaly közbeszerzési eljáráson választotta ki az újjáépítés fővállalkozóját, a VeszprémBer Zrt.-t, az új ház mellett döntő károsultak pedig olyan tervekből választhattak, amelyeket az építésügyért felelős államtitkár ajánlott, erre a megszorításra a kormányzat szerint azért van szükség, mert ezekre a tervekre gyorsan kiadják az építési engedélyt. Az ajánlott tervek mindegyikét a Kós Károly Egyesülés (KKE) mérnökei készítették. A csoport legtekintélyesebb tagja Makovecz Imre építész.

"Ezt Makovecz Imre tervezte személyesen"

Kolontáron a 21 házból álló új falurész egyetlen utcáján nagy volt a sürgés-forgás csütörtökön nap közben. Az utolsó házakat csak pénteken adják át a károsultaknak, de voltak családok, amelyek már eltöltöttek egy-két éjszakát az új házban. Legtöbben a bútorszállítókra vártak, miközben a kivitelező VeszprémBer emberei a frissen ültetett fákat és a bokrokat locsolták a hőségben.

"Volt, aki úgy jött az átadásra, hogy hozott egy lábtörlőt meg egy cserepes virágot, lerakta, és onnantól kezdve ő volt otthon, mi voltunk a vendégek" - mondta az építés vezetője az [origo]-nak. Az utca egyik végén álló házba költöző Fuchsék egy kölcsönbe kapott kanapéval érkeztek a szerdai átadásra, hogy már első nap a házban tudjanak aludni. "Furcsa volt az első éjszaka, nem a megszokott helyemen aludtam. Majd az új ágy talán jobb lesz" - mutatott Fuchs István a hálószobában összeszerelésre váró ágyakra.

Ők költöztek az utca egyik legnagyobb házába: 150 négyzetméter, igaz, a régi házuk több mint kétszáz volt. "Büszke vagyok rá, hogy mi kaptuk ezt a házat, mert ezt Makovecz Imre tervezte személyesen" - mondta Fuchs István, és mosolyogva mutatott körbe az üveges folyót övező ölnyi faoszlopokon. "Erre vagyok nagyon büszke, ez a rész nagyon szép, ilyen egy más háznál sincs" - mondta. "Gyönyörű házunk van, de nem tudunk neki örülni tiszta szívvel. Az édesanyám odaveszett az iszapömlésben, bármit kapunk, minket nem tudnak kártalanítani" - mondta. "Ha nem történik ez a tragédia, újra fiatal lehetnék ebben a házban, új életet kezdhetnénk" - panaszolja.

"Szép lesz az új ház, csak kisebb"

A károsult házak többségét már Kolontáron és Devecserben is elbontották, az egykori lakók Ajkán, Veszprémben és a környező településeken albérletben várják a költözést. Devecser októberben elöntött részén már csak egy-két romos ház és a vörösre festett falak árulkodnak a tragédiáról. Az eldózerolt falurészen hamar eltűntek a házhelyek és az egykori utcák, a patak partja mindkét oldalon zöldell, sok helyen majd térdig ér a gaz.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Munkások vonulnak a még épülő devecseri lakóparkban - még több fotóért kattintson a képre!

"Úgy volt, hogy május 20-tól építik itt az emlékparkot, lesz három dísztó, stadion, emlékművek, de még nem jöttek a parképítők. Ami látszik, az a kis kaszálás, azt a közmunkások csinálták két hét alatt tizenöten" - mutat körbe a háza előtti földteraszról Kocsi József. Ő nem volt hajlandó elhagyni a házát, pedig volt, hogy naponta kétszer jöttek hozzá hol a katasztrófavédők, hol valamelyik karitatív szervezet emberei. "Devecserben nincs albérlet, én meg máshova nem megyek, megvárom itt, amíg átadják a házat" - indokolta konokságát. A háza falára körben felírták, hogy "lakott", nehogy elkezdjék bontani a munkagépekkel, ha épp nincs otthon.

"Nagyon szép lesz az új ház, voltam már kint többször megnézni, csak épp kisebb, mint ez" - mondja. Az értékbecslésnél szerinte négyzetméterenként százezer forinttal számoltak, így az ő 69 négyzetméteres házát majd hétmillióra becsülték. Először úgy volt, hogy kap majd egy ugyanakkora házat, mint a régi, de aztán változott a helyzet. "Egyszer csak kitalálták, hogy a becsült összeget nem 100, hanem 120 ezer forinttal osztják el, így nekünk már csak egy 60 négyzetméteres ház fért bele a keretbe" - mondja. Nem elégedetlen, csak azt nem érti, miért jegyeztet be az állam az új házakra tíz évre jelzálogot, mert ezt szerinte senki nem mondta el nekik. (Az államnak egy 60 négyzetméteres új ház a VeszprémBerrel kötött szerződésben szereplő árak alapján legalább 19 millió forintba kerül, erről ebben a korábbi cikkünkben olvashat bővebben.)

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kocsi József háza körül már mindent eldózeroltak - még több fotóért kattintson a képre!

Az odaveszett ingóságok megtérítésével vannak gondok, van, amiből túl sok, van, amiből túl kevés jutott - mondja Kocsi. A károsultak a Vöröskereszttől kaptak hűtőket, mikrohullámú sütőket és egyéb háztartási gépeket, ezeket nem számították bele az állami kártérítési összegbe. "Szóltam az építkezésen, hogy nekem nem kell gáztűzhely, mert kaptam, aztán amikor legutóbb kint jártam, látom ám, hogy mégis ott van, beépítették. Mondtam, hogy de hát nekem van egy ugyanilyen otthon a Vöröskereszttől, mire legyintettek, hogy most majd lesz kettő" - meséli.

Bútora azonban nem sok lesz. "Amikor először itt járt a kárfelmérő, összeírtak 715 ezer forintot, aztán ebből a végére összesen 205 ezer forint lett mindenestül. A motoromért 25 ezret adtak, a ruhákra meg külön 49-et. A bútorboltban így 195 ezer forintért vásárolhattam" - meséli.

"Minőségi magyar termék"

Az elpusztult ingóságokat a Bútorszövetség kínálatából pótolhatják a károsultak, a magyar bútoripari cégek társulását közbeszerzési eljáráson választotta ki az állam a kártalanításra. A szövetség Devecserben rendezett be egy bemutatótermet, a károsultak itt nézhetik meg a kínálatot és rendelhetik meg a bútorokat az állam által megállapított keret összegéig. Kocsi és más károsultak is azt panaszolták, drágák a bútorok, így alig futja valamire a keretből.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A mintateremben nézegetik a bútorokat - még több fotóért kattintson a képre!

"Én a 195 ezer forintból egy komódot, egy tévéállványt, egy tévéasztalt meg egy ágyat matraccal tudtam venni. Akartam előszobafalat is, de amit itt 45 600 forintra mondtak, azt Ajkán a boltban 15 ezerért megkapom" - mondja Kocsi, és arra is panaszkodik, hogy csak akkor derült ki, hogy az egyik karitatív szervezettel is szerződhetett volna, miután megkötötte a szerződést a Bútorszövetséggel. "Ők vagy hat bútorboltból válogatnak, elvisznek akár az Ikeába is, és segítenek választani. Át akartam menni hozzájuk, de nem engedték, hogy módosítsam a szerződést" - mondja.

"Akinek semmi sem jó, pénzt szeretne, és abból a helyi lomisoktól bevásárolni, az persze hogy elégedetlen, de a többség be tudta rendezni a házát a kínálatból" - mondta a bemutatóteremben a Bútorszövetség munkatársa az [origo]-nak. Szerinte a bútorokat a kiskereskedelmi árnál olcsóbban, nagykereskedelmi áron kínálják, de minden bútor "minőségi magyar termék", így sem a külföldi multikkal, sem a használt bútorosok áraival nem tudnak versenyezni - mondta. "Bárhova költözött az országban a károsult, elszállítjuk oda a bútort, összeszereljük, berakjuk a helyére, és elszállítjuk a szemetet. Ez is benne van az árban" - mondta.

"Az autómat múlt héten vették ki a tóból"

A legnagyobb házban lakó Fuchs felesége csütörtökön az első ebédet főzte az új konyhában, miközben a nappaliban már szerelték az új szekrénysort a bútorszállítók. "Szilvás gombóc lesz, mindjárt tálalok, de ne fényképezzék le, azt se tudom, milyen tányérjaim vannak, mibe tudok teríteni" - kérte az asszony. Az iszap mindenüket elvitte, de rengeteg mindent kaptak, nemcsak a karitatív szervezetektől, de külföldről is. Egyik fiuk Ausztriában dolgozik, pincér egy kis faluban, és amikor a törzsvendégek meghallották, hogy mi történt velük, egyből gyűjtést rendeztek. "Onnan van sok minden, az a kanapé is az unokák szobájában, ágyneműk, meg ezek a dobozok mind" - mutat a konyhában felhalmozott, bontatlan, németül feliratozott dobozokra az asszony.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Új bútorok Fuchsék nappalijában - még több fotóért kattintson a képre!

"Még kell vagy két hét, mire mindent kipakolunk, berendezkedünk, meglátjuk, mink van, és meglesz mindennek a helye. De hogy megszokni mikorra fogunk itt - tán már sose" - mondta az asszony férje. Az új kolontári utca az iszaptározó közelében van, a károsultak csak azért nem látnak rá az átszakadt gátra, mert egy régi utca, egy erdősáv és egy kis domb épp eltakarja előlük. Fuchs azt mondja, az iszaptól már nem kell félni, ami bent maradt a tározóban, az már nem jön ki többet, és az új rész biztonságosabb is, mint a patak völgye volt.

"Nincs nap, hogy ne mennék el arra, pedig már semmi nincs ott. Az autómat még csak a múlt héten vették ki a tóból, ott volt eddig benne, a tó amúgy is az öcsémé, sokat horgásztunk ott. A szülői háznál is mindig megállok" - mondta, és hozzáteszi: "nehéz, nagyon nehéz, de talán már kifele jövünk belőle, és minden jobb lesz" - mondta.