Elhalasztották a június 29-re tervezett BKV-sztrájkot

Vágólapra másolva!
Nem lesz BKV-sztrájk a jövő héten szerdán, mert a bíróság szerint a szakszervezetnek előbb egyezségre kellett volna jutnia az elégséges szolgáltatásról a munkaadóval. A szakszervezet a járművezetők korkedvezményes és korengedményes nyugdíja miatt sztrájkolna, a július 7-re tervezett munkabeszüntetést továbbra is fenntartják.
Vágólapra másolva!

Elhalasztotta a június 29-ére meghirdetett BKV-sztrájkot a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VTDSZSZ) - közölte Gulyás Attila, a szövetség elnöke pénteken. A Fővárosi Munkaügyi Bíróság csütörtökön foglalt állást a sztrájk törvényességéről, és azt állapította meg, hogy a benyújtott kérelem idő előtti, mivel nem egyeztek meg a munkáltatóval az elégséges szolgáltatásról. A VTDSZSZ fellebbez a döntés ellen, de Gulyás szerint az már látszik, hogy 29-ig nem fog jogerős határozat születni az ügyben.

A VTDSZSZ továbbra is a törvényesség keretei között kíván maradni, ezért a június 29-ére meghirdetett sztrájkot későbbi időpontban tartják meg, ha a kormánnyal nem sikerül megállapodni a járművezetők korkedvezményes nyugdíjáról és a korengedmény lehetőségéről - mondta Gulyás.

A szakszervezeti vezető szerint az új sztrájktörvény alapján az összes jogi eljárás alkalmazása esetén hónapokba kerül, amíg egy bejelentett sztrájkról kiderül, hogy az egyáltalán megtartható-e. Szerintük a törvény jelen formájában ellehetetleníti a munkavállalók sztrájkhoz való alkotmányos jogainak gyakorlását. Gulyás azt mondta, úgy tudja, hogy a kormány kijelölt képviselője július 4-től tárgyalni fog a VTDSZSZ-szel a korkedvezményes és a korengedményes nyugdíj ügyében. A július 7-ére meghirdetett sztrájkot a szövetség továbbra is fenntartja, addig várhatóan megszületik a jogerős bírósági döntés is az elégséges szolgáltatásról.

A BKV-s szakszervezetek a mozdonyvezetők június 29-i figyelmeztető sztrájkjához csatlakoztak volna. Gulyás Attila, a VTDSZSZ elnöke korábban az MTI-nek azt mondta: üzemkezdettől kétórás figyelmeztető sztrájkot tartanak, s ha ez nem vezet eredményre, akkor július 7-én folytatják a munkabeszüntetést.