Bevezetné az extrémadót a korábban hamburgeradót is javasló egyesület

Vágólapra másolva!
A hamburgeradó, hivatalos nevén a népegészségügyi termékadó mellé extrémadó bevezetését javasolja a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület - írja a Magyar Nemzet. Az ittas vezetés vagy gyorshajtás miatt balesetet okozók egészségügyi költségeinek nagy részét nem fizetné ki a társadalombiztosítás. Az egészségügyi államtitkárság csütörtökön azt mondta, hogy nem foglalkozik az extrémadó ötletével.
Vágólapra másolva!

A Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért egyesület az úgynevezett extrémadó bevezetését javasolja. Eszerint az ittas vezetés vagy gyorshajtás miatt balesetet okozóknak és az extrém sportok közben megsérülőknek saját forrásból, vagy külön biztosításból kellene fizetniük az egészségügyi kezelés költségeinek nagy részét - számol be a Magyar Nemzet.

Csiba Gábor, a szervezet vezetője (aki egyben a Borsod megyei kórház főigazgatója) azt javasolja, ezekben az esetekben a társadalombiztosító csak a közvetlen életmentés és az állapot stabilizálásának költségeit állja, az egyéb beavatkozásokat és a rehabilitáció költségeit az érintetteknek kellene fedezniük. Ez az összeg is az egészségügybe kerülne, hasonlóan a hamburgeradóhoz.

Az egészségügyért felelős államtitkárság nem foglalkozik az úgynevezett extrémadó kérdésével - közölte a szaktárca a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület felvetésére az MTI-vel.

Korábban a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért egyesület is javasolta az úgynevezett hamburgeradó bevezetését, melyről kedden hozott döntést a kormány. Így, ha a parlament is megszavazza, szeptember 1-jétől adót kell fizetni azon élelmiszerek után, amelyeknek a fogyasztása bizonyítottan egészségtelen, így a magas cukor-, só-, szénhidrát- vagy koffeintartalmú ételek, italok után.