Fél nap alatt visszavonulót fújt a kormánypárti keménységet puhító fideszes

bilincs, bíróság, per, eljárás, adócsalás
Vágólapra másolva!
Egy államtitkár mellett több kormánypárti képviselő is keményen bírálta azt a javaslatot, amely elzárná ügyvédjüktől a nagy értékű csalások gyanúsítottjait. Egy fideszes képviselő előbb az MTV-ben jelentette be, hogy enyhíteni akarja a szigorú javaslatot, be is nyújtotta saját elképzelését, alig pár órával később azonban mégis visszakozott, és visszavonta az indítványt. Kormánypárti képviselők szerint nézeteltérést okozott az eredeti javaslat, a kormány próbált közvetíteni, de úgy tűnik, egyelőre kevés sikerrel.
Vágólapra másolva!

"A terhelt 48 órán keresztül senkivel nem érintkezhet és találkozhat, amennyiben azonban kihallgatására kerül a sor, akkor az csak a védő jelenlétében történhet meg. Tehát a védelem joga és a kihallgatáson való védői részvétel biztosítva lesz a jövőben is" - mondta Cser-Palkovics András, az országgyűlés alkotmányügyi bizottságának fideszes alelnöke kedden reggel az MTV Ma reggel című műsorában. Az erről szóló javaslatát Cser-Palkovics hétfőn este nyújtotta be a parlamentnek. A tévéinterjú után néhány órával azonban már vissza is vonta.

Cser-Palkovics az után dobta be a javaslatot, hogy komoly vita alakult ki arról a javaslatról, amely lehetővé tenné, hogy gyanúsítottakat bizonyos esetekben védő jelenléte nélkül hallgassanak ki. Az elképzelést ellenzéki politikusok mellett jogvédők és még egy államtitkár is kifogásolta. A jelenlegi és a jövőre hatályba lépő új alkotmány is kimondja ugyanis, hogy a büntetőeljárás alá vont személynek az eljárás minden szakaszában joga van a védelemhez. Kormánypárti képviselők is több egymással ellenkező tartalmú módosítót nyújtottak be a tervezethez.

Az államtitkár szerint alkotmányellenes

Az eredeti javaslatot múlt kedden nyújtotta be a parlament alkotmányügyi bizottsága. A javaslat úgynevezett kiemelt bűncselekménnyé nyilvánítaná a nagy összegű csalást, a vesztegetést, a hivatali visszaélést, a bűnszervezetben elkövetett bűncselekményeket, a terrorcselekményeket és a háborús bűntetteket. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője szerint a tervezet lehetővé tenné, hogy az olyan ügyek, mint a Tocsik-, a Postabank-, illetve a Kulcsár-ügy ne húzódjanak el hosszú évekig.

A tervezet a büntetőeljárások meggyorsítására hivatkozva különleges eljárási szabályokat írna elő. Ezek közül a legnagyobb vitát az váltotta ki, hogy az eredeti javaslat 48 órára megtiltotta volna, hogy a fogvatartott találkozzon a védőjével. A javaslatot múlt kedden, az alkotmányügyi bizottság ülésén alkotmányellenesnek nevezte Répássy Róbert igazságügyi államtitkár is. Rubovszky György KDNP-s képviselő pénteken ezért olyan módosító javaslatot nyújtott be, amely eltörölte volna a védő kizárását. Cser-Palkovics pénteki javaslata azonban a 48 óráról csak 24 órára faragta volna azt az időszakot, amíg a védő nem találkozhat az ügyvédjével.

Ne szivárogtasson az ügyvéd

Mivel a Fidesz és a KDNP egymással ellentétes javaslatokat nyújtott be, ráadásul a fideszes javaslattal a kormány sem értetett egyet, ezért a kormány megpróbált közvetíteni az ügyben - állította az [origo]-nak több kormánypárti képviselő hétfőn. A képviselők arról beszéltek, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) kidolgozott egy kompromisszumos javaslatot a nézeteltérések elsimítására. A kormánypárti források azt mondták, a javaslat az alkotmánynak megfelelően mindenképpen rögzíti, hogy csak a védő jelenlétében lehetséges a kihallgatás.

A kormánypárti források szerint a kompromisszumos javaslat kimondaná azt is, hogy a fogva tartás elején az ügyészség korlátozhatná a védő és a fogvatartott személyes találkozóját. A források szerint erre azért van szükség, mert az ügyészség szerint a gyanúsítottak általában ügyvédjükön keresztül üzennek el nem fogott bűntársaiknak, megnehezítve ezzel a nyomozást. Az eredeti javaslat célja - amelyet fideszes politikusok szerint az ügyészség állított össze - az volt, hogy az ügyvéd és a vádlott közti információcserét meggátolja. Így az ügyészség szándékainak megfelelően ez a korlátozás belekerülne a kompromisszumos javaslatba is.

Gyorsan visszavonták

A kompromisszumos javaslat az a módosító lehetett, amelyet Cser-Palkovics hétfőn beterjesztett, majd pedig kedden már vissza is vont. Minderről szerettük volna megkérdezni Cser-Palkovicsot, de szerdán nem vette fel a telefonját. Balsai István, az alkotmányügyi bizottság fideszes elnöke pedig - bár korábban nyilatkozott az eredeti javaslatról - arra hivatkozva nem kívánt semmit sem mondani Cser-Palkovics javaslatáról, hogy alkotmánybíró-jelöltként vett részt az alkotmányügyi bizottság keddi ülésén, illetve, hogy az ügy gazdája Cser-Palkovics.

A kérdés még nem dőlt el. Hétfőn a KDNP-s Rubovszky is beterjesztett a Cser-Palkovicséhoz hasonló indítványt. Ez többek között azt írná elő, hogy az őrizetbe vétel első 24 órájában a fogvatartott, ha az ügyész úgy dönt, felügyelet mellett találkozhat védőjével. Erről a javaslatról hétfőn szavaz a parlament. Cser-Palkovics és Rubovszky javaslata között a fő különbség, hogy előbbi jóval részletesebb, több paragrafusban foglalkozik a kérdéssel, míg az utóbbi mindössze egy mondatból áll. Rubovszky javaslata ráadásul csak ügyészi felügyelet mellett engedné találkozni az ügyvédet és a gyanúsítottat, míg Cser-Palkovics javaslata ezt nem kötötte volna ki.

Az [origo]-nak korábban ügyvédek és jogvédők az eredeti javaslatról azt mondták, hogy "az emberi jogi garanciák így a hatékonyság áldozatául esnek", a javaslat a jelenlegi és az áprilisban elfogadott új alkotmánnyal is ellentétes. A Helsinki Bizottság szerint pedig most készít elő az Európai Bizottság egy uniós irányelvet, amely arról szól, hogy a tagállamoknak a fogva tartás, illetve az első kihallgatás kezdetétől biztosítaniuk kell, hogy a védő megfelelő segítséget nyújthasson.