Felajánlotta veséjét a Cozma-ügy egyik vádlottja az utolsó szó jogán

Cozma-ügy, Németh Győző másodrendű vádlott az utolsó szó jogán felajánlotta egyik veséjét
Vágólapra másolva!
Halálfélelme volt, csak védekezett, de embert ölni nem akart - mondta az utolsó szó jogán a Cozma-ügy elsőrendű vádlottja a büntetőper szerdai tárgyalásán. A Cozma családtól az összes vádlott elnézést kért, egyikük még a fél veséjét is felajánlotta. Sz. Iván másodrendű vádlottat pedig ismét ki kellett vezetni a tárgyalóteremből. A bíróság csütörtökön hirdet ítéletet a Cozma-ügyben.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön hirdet ítéletet a Cozma-gyilkosság ügyében a Veszprém Megyei Bíróság. Az ügyész a bűnügy első- és másodrendű vádlottjára - Raffael Sándorra és Németh Győzőre - életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását indítványozta, míg Sztojka Iván harmadrendű vádlottra a büntetési tétel felső határához (20 évhez) közeli fegyházbüntetést kért.

A vád mindhármuk ellen társtettesként, több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérlete, valamint bűnsegédként elkövetett, maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés bűntettének kísérlete.

A Cozma-ügyben az emberölés miatt indult büntetőper a múlt év szeptembere óta tart, és az eltelt kilenc hónap alatt a bíróság több száz tanút és mintegy 25-30 szakértőt hallgatott meg. Az emberölési per iratanyaga 69 kötet, 17 ezer oldal. Az eddigi perköltség meghaladja a 73 millió forintot.

Az ügy szerdai tárgyalásán a Cozma-gyilkosság elsőrendű vádlottjának, R. Sándornak az ügyvédje azt mondta, hogy ügyfelének egyáltalán nem volt "ölési szándéka", sőt, ő kényszerült védekezésre több támadóval szemben. Mint mondta: el akarta kerülni a konfliktust a veszprémi Patrióta lokál előtt, és amikor kilépett a bárból az utcára, nem is Marian Cozma kézilabdázó irányába indult el, ám a sportoló rátámadt. Az ügyvéd álláspontja szerint az utcán nem a vádlottak voltak "támadó pozícióban", ugyanis R. Sándorral szemben 8-10 férfi állt, míg N. Győző másodrendű vádlott két emberrel küzdött. A védő azt kérdezte: hibáztatható-e R. Sándor, hogy a késért nyúlt, miután egy sörösüveggel "szétvágták a fejét" a diszkóban, az utcán pedig 8-10 ember támadta? Egy időre "elment" a látása, hallása és halálfélelme volt - mondta az ügyvéd.

Forrás: MTI/Nagy Lajos
N. Győző, másdrendű vádlott

Az ügyész hangsúlyozta: a vádlottak pontosan tudták, hogy mit tesznek, szándékuk emberi élet kioltására irányult. Sőt, a földön már mozdulatlanul fekvő Marian Cozma fejébe még többször bele is rúgtak - tette hozzá. Sz. Iván harmadrendű vádlott az ügyész szavainak hatására kiabálni kezdett és obszcén szavakkal illette az ügyésznőt. A vádlottat a bíró azonnal kivezettette.

R. Sándor az utolsó szó jogán azt mondta: a legnagyobb bűnnek azt tartja, ha egy ember elveszi egy másik életét. Neki azonban halálfélelme volt, csak védekezett, de embert ölni nem akart - hangsúlyozta, majd bocsánatot kért a Cozma családtól. Kijelentette: Marian Cozma leszúrásáért egyedül ő a bűnös, viszont semmiképpen sem lehet bűnrészes a Zarko Sesumnak és Ivan Pesicnek okozott sérülésekért. N. Győző az utolsó szó jogán egy 32 oldalas iratot olvasott fel, végül ő is bocsánatot kért a Cozma családtól, Ivan Pesicnek pedig - akit ő szúrt vesén - felajánlotta az egyik veséjét. Az ügyben csütörtökön hirdet ítéletet a Veszprém Megyei Bíróság.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A segítségére siető sporttársait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették. Az emberölés ügyében hét ember ellen emeltek vádat.