Augusztustól nem hasonlít majd a románra a budapesti zászló

Vágólapra másolva!
Döntött Budapest új zászlójáról a Fővárosi Közgyűlés. Az MSZP képviselői nem szavaztak az előterjesztésről. Az új zászló fehér színű, nemzeti színekből összeálló háromszöges díszsorral szegélyezett, közepén az eddigi címer szerepel ezután is.
Vágólapra másolva!

Huszonegy igen és két nem szavazattal fogadta el a Fővárosi Közgyűlés Budapest új zászlóját. Az MSZP képviselői nem nyomtak gombot a szavazásnál. Az új zászló fehér színű, nemzeti színekből összeálló háromszöges díszsorral szegélyezett, közepén az eddigi címer szerepel ezután is.

Tarlós István főpolgármester előterjesztése szerint Budapest eddigi zászlaja más lobogóval könnyen összetéveszthető a nagyfokú hasonlóság miatt. A vörös, arany(sárga), égszínkék zászló ereklyeként, mellérendelt feladatkörben kap szerepet ezután a Fővárosi Közgyűlés ülésein és más ünnepi alkalmakkor.

Horváth Csaba, az MSZP frakcióvezetője a vitában arról beszélt: a városvezetés úgy változtatja meg Budapest jelképét, hogy sem szakmai, sem civil szervezeteket nem vont be a döntés előkészítésébe. Azt kérte, hogy a főpolgármester vonja vissza az indítványt, egyeztessen és szeptemberben hozza vissza a testület elé a javaslatot. Jelezte, hogy ellenkező esetben a szocialista frakció nem vesz részt a szavazáson.

Hanzély Ákos, az LMP képviselője is úgy vélte: az új zászló nem képviseli a főváros teljes lakosságát. A frakció nemmel szavazott. Németh Zoltán, a Fidesz frakcióvezetője szerint viszont az új zászló kifejezi a nemzet egységét, és azt, hogy Budapest a nemzet fővárosa. A Fidesz és a Jobbik képviselői igennel szavaztak.

A fővárosi zászlók cseréje körülbelül tízmillió forintba kerül, ezt a pénzt az általános tartalék előirányzatából csoportosítják át. A változás augusztus 15-én lép hatályba.

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülése demonstrációval indult a Városháza dísztermében. A budapesti Közraktár mellé épített CET-komplexum beruházásán korábban dolgozó vállalkozók Bagdy Gábor pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettest szólították meg a plakátokon, amelyeken a következő szöveg állt: "Ne kenjék másra a pénzünk jogtalan elvételét! Bagdy Úr! Vissza az egymilliárdot! Valakinek csak jogi tévedés. A vállalkozóknak a kenyere!"

Az egyik név nélkül nyilatkozó demonstráló azt mondta: Arra akarják felhívni a figyelmet, hogy a főváros januárban lehívta a beruházás teljesítési garanciáját, egymilliárd forintot, ezért az alvállalkozókat nem tudják kifizetni. Hozzátette: hátráltatja a helyzetet az is, hogy Budapest nem veszi át a Duna-parti Közraktáraknál létrehozott épületet, emiatt a vállalkozók nem jutnak hozzá a végszámlájukhoz sem.

A mintegy 27 ezer négyzetméteres komplexum kialakítását a tervek szerint 2010 augusztusában kellett volna befejezni, a 8,5 milliárd forintos beruházás PPP-konstrukcióban, a Fővárosi Önkormányzat szerepvállalásával és a Porto Investment Kft. fejlesztéseként valósul meg.