Az elalvó buszsofőr okozhatta a hajnali balesetet, meghalt az egyik sérült

baleset, buszbaleset, szlovén kamion és egy román autóbusz ütközött az M70-es autóúton Csernyeföld közelében
Vágólapra másolva!
Hat ember életét vesztette és sokan megsérültek, amikor egy kamion és egy autóbusz ütközött Csörnyeföld közelében, hárman súlyosan, huszonhárman pedig könnyebben sérültek. A busz utasai Romániából utaztak Spanyolországba nyaralni, amikor a busz frontálisan ütközött a szlovén kamionnal. Az eddigi adatok szerint a busz tért át a szembejövő kamion sávjába. Az utasok szerint a busz sofőrje elaludt menet közben.
Vágólapra másolva!

Hat ember életét vesztette és sokan megsérültek, amikor egy román autóbusz és egy szlovén kamion ütközött kedden hajnalban az M70-es autóutón Csörnyeföld közelében. Az autóbuszon a három sofőrön kívül 40 utas volt, amikor a baleset történt. A két jármű frontálisan ütközött. A halálos áldozatok közül az egyik a szlovén mészszállító kamion vezetője, négyen pedig az autóbusz utasai, kettő közülük az autóbusz sofőrje.

A Romániából Spanyolországba tartó autóbuszon 4-5 gyermek is ült, de az utasok többségével együtt aludtak, amikor a tragédia történt. A balesetben két gyerek sérült meg, mindketten könnyebben.

A helyi mentőszolgálat vezetőjének reggeli elmondása szerint egy sérült állapota életveszélyes, három ember állapota súlyos, huszonhárman pedig könnyebb sérüléseket szenvedtek. A sérülteket a nagykanizsai kórházba szállították. Az életveszélyes sérüléseket szenvedett sérült a délelőtt elhunyt, ő lett a hajnali tömegbaleset hatodik áldozata.

A román autóbusz és a szlovén kamion ütközése az M70-es autóút 15-ös és 16-os kilométerszelvénye között olyan szakaszon történt, ahol kétszer egysávosra szűkül az útpálya. A helyszínt a kamionból kiborult cement miatt fehér por borítja, a járművek közelében pedig szétszóródott csomagok, ruhadarabok és véres kendők hevernek. A busz Romániából ment Spanyolországba, utasai mind román állampolgárok voltak.

Forrás: MTI/Varga György

Képek a balesetről, kattintson a fotóra!

Nagy valószínűséggel áttért az autóbusz a szembejövő kamion sávjába, így történt a halálos tragédiát okozó ütközés - közölte Zala megye rendőrfőkapitánya kedden reggel. A tahográfok tanúsága szerint a baleset hajnali fél öt körül történhetett.

Hétfőn hajnalban is hasonló baleset történt az országban, akkor két ember meghalt, 22 súlyos, 29 pedig könnyű sérüléseket szenvedett az M15-ös úton. Akkor két, Szlovákia felől érkező kamion egymásnak ütközött, majd az egyik jármű a másik útpályán frontálisan nekicsapódott egy cseh autóbusznak.

Elaludhatott a sofőr

Az utasok elmondása szerint valószínűleg elaludt az autóbusz vezetője, akit pihenés nélkül fordítottak vissza Romániából Spanyolországba - mondta az M70-es autóúton kedden kora reggel, a Zala megyei Csörnyeföld közelében balesetet szenvedett román jármű egyetlen magyarul beszélő utasa a helyszínen. A balesetben öten meghaltak, huszonhárman megsérültek.

Ioan Tent azt mondta, hogy Aradon szállt fel a spanyolországi Valenciába tartó járműre, amelyet három sofőr váltva vezetett. Ő maga is aludt, amikor a szlovén határtól mindössze öt kilométerre bekövetkezett a baleset, később segített a tolmácsolásban, így társaitól tudta meg a részleteket.

Hozzátette: A sofőr állítólag már idegesen és fáradtan ült fel a buszra, mert előző nap érkezett vissza Spanyolországból és pihenés nélkül vissza is fordították a főnökei. A buszvezető nagy valószínűséggel elaludt a volánnál, ezért tért át a szembejövők sávjába, ahol a Szlovénia felől érkező kamionos többször is rájuk villogott, de már elkerülhetetlen volt az ütközés. A férfit, aki a balesetet kisebb karcolásokkal élte túl, tíz utastársával együtt különbusszal a csörnyeföldi faluházba szállították.

Műtétre vár az egyik súlyos sérült

További három súlyos sérült fekszik a nagykanizsai intézményben, egyiküket nyolc óra után műtétre készítették elő, neki léprepedés miatt belső vérzése van. A másik két súlyos állapotú beteg szintén tompa hasi és mellkasi sérüléseket szenvedett, őket még megfigyelik, de valószínűleg az esetükben nem lesz szükség műtétre.

A főigazgató elmondta: összesen 27 sérültet szállítottak a mentők Nagykanizsára. A 23 könnyebb sérüléses betegnek zúzódása, csonttörése van.