Tovább levelezik Gyurcsány ügyében a mentelmi bizottság az ügyészséggel

Vágólapra másolva!
Az országgyűlés mentelmi bizottsága válaszlevelet fogalmazott meg az ügyészségnek Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának ügyében - közölte a bizottság elnöke, annak tartalmáról azonban nem árult el részleteket. A bizottság döntött arról is, hogy Zagyva György Gyula jobbikos képviselő mentelmi jogának felfüggesztését javasolja az országgyűlésnek.
Vágólapra másolva!

A mentelmi bizottság keddi ülésén foglalkoztak azzal a levéllel, amit az ügyészség küldött a mentelmi bizottságnak Gyurcsány Ferenc mentelmi ügyében - mondta Rubovszky György, a bizottság KDNP-s elnöke az MTI-nek. Rubovszky - elmondása szerint - az ülésen ismertette a levél tartalmát, és javaslatot tett a válaszlevélre is, amit a testület 7:1 arányban jóváhagyott. Az elnök a levél tartalmáról azonban részleteket nem kívánt elárulni.

Rubovszky György hétfőn közölte, hogy az ügyészség válaszolt, de iratokat nem küldött a bizottságnak Gyurcsány Ferenc volt kormányfő ügyével kapcsolatban. A levél tartalmáról akkor sem árult el részleteket.

A volt szocialista miniszterelnök - szintén hétfőn - Facebook-oldalán azt írta: "Egy hónapja a mentelmi bizottság arra kérte az ügyészséget, hogy valamivel támassza alá a velem szemben megfogalmazott gyanút. Most azt olvasom, hogy az ügyészségnek ez az egy hónap arra volt elég, hogy visszakérdezett: pontosan mire is kíváncsi a bizottság? Hát ez elég soványka."

Gyurcsány Ferencet hivatali visszaélés miatt tervezi gyanúsítottként kihallgatni az ügyészség a sukorói kaszinóberuházással kapcsolatban, a legfőbb ügyész ezért mentelmi jogának felfüggesztését kérte. A volt kormányfő korábban jelezte, ő maga is mentelmi jogának felfüggesztését kéri a parlamenttől, és az ügy minden, számára elérhető dokumentumát nyilvánosságra hozza

A parlament mentelmi bizottsága május 17-én döntött úgy, hogy további iratokat kér az ügyészségtől. A bizottság elnökének akkori szavai szerint olyan bizonyítékokat kértek be, amelyekre az ügyészség az indítványát alapozta.

Zagyva Gyula mentelmi jogának felfüggesztését javasolják

Az országgyűlés mentelmi bizottsága keddi ülésén egyhangúlag döntött arról is, hogy Zagyva György Gyula jobbikos képviselő mentelmi jogának felfüggesztését javasolja - mondta Rubovszky György, a bizottság KDNP-s elnöke az MTI-nek.

Zagyva György Gyula előző nap közleményben jelezte, hogy lemond mentelmi jogáról, párttársával, Rubi Gergellyel együtt. Előbbi ellen a Hetek című hetilap feljelentése miatt indult közvádas eljárás, utóbbi ellen pedig magánvádas eljárást indítottak becsületsértés miatt. A mentelmi jogról egyébként a képviselők nem mondhatnak le, ennek felfüggesztéséről csak a parlament dönthet.