Rogán bérkompenzációs tervéről tárgyal az országgyűlés kedden

Vágólapra másolva!
Az országgyűlés keddi napirendjén szereplő előterjesztések többségét a fideszes Rogán Antal jegyzi. Ezek között van az a javaslat is, amely szerint szankciókkal kényszerítené ki a kormány, hogy a cégek kompenzálják azokat, akik a személyi jövedelemadó változása miatt rosszabbul jártak az idén. Kedden hallgatja meg a parlament alkotmányügyi bizottsága az alkotmánybíró-jelölteket.
Vágólapra másolva!

Megkezdi az államfő javadalmazásáról és jogállásáról szóló törvény tárgyalását a parlament. A kétharmados törvény tervezete rögzíti az államfő fizetésének mértékét, és azt, hogy a volt köztársasági elnököt is megilleti a mindenkori elnöki tiszteletdíj havi összege. A tervezet szerint a jövő évtől az államfőnek is kell vagyonnyilatkozatot tennie és köteles igénybe venni az elnöki rezidenciát.

Az országgyűlés hat további törvényjavaslat általános vitáját is lefolytatja, közülük a fideszes Rogán Antal ötnek az előterjesztője. Ezek egyike az a javaslat, mely szankcionálná a magánszférában az Országos Érdekegyeztető Tanács bérajánlásától elmaradó bérfejlesztéseket a jövő évtől minden bruttó 300 ezer forint alatti fizetés esetén. Így nem pályázhatnának állami támogatásért, és nem indulhatnának közbeszerzési eljárásokon. "Aggasztó", "fondorlatos, rafinált szabályozás" - ilyen kifejezésekkel illették a munkavállalói érdekszervezetek a Rogán Antal által hétfőn benyújtott javaslatot.

A keddi napirenden szerepel a csődtörvény módosításának általános vitája. Ennek alapján a kormány rendeletben nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek minősítheti azokat a vállalkozásokat, amelyek csődeljárás vagy felszámolási eljárás alatt állnak, és adósságrendezésükhöz, a hitelezőikkel való megegyezéshez, reorganizációjukhoz nemzetgazdasági érdek vagy kiemelt közérdek fűződik, illetve gazdaságpolitikai érdek, hogy jogutód nélküli megszüntetésük gyorsabb, átláthatóbb legyen.

Megtárgyalja a parlament az új közbeszerzési törvény tervezetét, amelyet Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter nyújtott be, valamint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéről szóló jogszabály módosítását is, amelyet a gazdasági és informatikai bizottság kezdeményezett.

Szintén Rogán Antal nyújtotta be a szabályozott ingatlanbefektetési társaságok létrehozásáról szóló törvényjavaslatot; ennek alapján a tőzsdén jegyzett részvénytársaság a kis- és intézményi nagybefektetőktől összegyűjtött pénzügyi forrásokat elsősorban magyarországi bejegyzésű kereskedelmi és lakóingatlanokba fektetné be azért, hogy ezeket az ingatlanokat hasznosítsa, illetve szükség esetén fejlessze.

Kedden hallgatja meg az alkotmányügyi bizottság az alkotmánybíró-jelölteket. Az Alkotmánybíróság elnökét és tagjait jelölő eseti bizottság hétfői zárt ülésén az öt kormánypárti alkotmánybíró-jelölt kapta meg a szükséges támogatást - azaz, legalább nyolc igen szavazatot - a testülettől. Az öt jelölt: Balsai István fideszes országgyűlési képviselő, volt igazságügy-miniszter, Pokol Béla egyetemi tanár, Szalay Péter ügyvéd, Szívós Mária, a Fővárosi Bíróság tanácselnöke és Dienes-Oehm Egon korábbi nagykövet, nemzetközi magánjogász. Az országgyűlés már a jövő héten szavazhat az öt új alkotmánybíróról.