Többnapos szeptemberi pedagógussztrájkkal fenyeget az egyik szakszervezet

Vágólapra másolva!
A PDSZ elnöke szerint a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és szakszervezetek elbeszéltek egymás mellett. Nem tesz jót a közoktatás ügyének a kormánykoalíción belüli küzdelem sem. Szeptemberben többnapos sztrájk jöhet.
Vágólapra másolva!

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke szerint akár többnapos sztrájkot is tarthatnak a tagjaik szeptemberben, ha a kötelező óraszámok esetében a rosszabbik forgatókönyv valósul meg. Mendrey László az Elvesz(teget)ett illúziók címmel rendezett tanévzáró sajtótájékoztatón kiemelte: a sztrájkról nagyon komoly felmérést kell tartani a szakszervezeti tagok között. Szerinte egy kétórás figyelmeztető munkabeszüntetés már kevés.

Mendrey László utalt arra, májusban, a közoktatásban dolgozók sztrájkbizottságának megalakításával azt akarták elérni, hogy tényleges egyeztetés kezdődjön a közoktatási törvényről és a kötelező óraszámokról, de a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a szakszervezetek "elbeszéltek egymás mellett (...) a véleménykülönbség pedig azóta is fennáll", a június 5-én benyújtott petíciójukra azóta sem kaptak választ.

Orbán Viktor miniszterelnök azt ígérte, hogy a szociális konzultáció lezárulta után leül a szakszervezetekkel egyeztetni. Mendrey László szerint azonban akkor már késő lesz, hiszen a parlamenti ülésszak július 17-ig tart, és addig minden bizonnyal nem lesz módjuk arra, hogy érdemben tárgyaljanak a kormányzattal a közoktatás ügyében.

A közoktatási törvény koncepciójában eredetileg az szerepelt, hogy a tanárok jelenlegi 22 órás heti kötelező óraszámát 21-re csökkentik, ehhez képest Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter 28 órát javasolt.

Erre "fejelt rá Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár 32 óra kötelező benntartózkodással", amely magában foglalja a kötelező tanórák megtartását - emlékeztetett az érdekképviselet vezetője. A legutóbb kiszivárgott információk továbbra is óraszámemelésről szólnak - tette hozzá a PDSZ elnöke.

Mendrey László azt mondta: az sem tesz jót a közoktatás ügyének, hogy a kormánykoalíción belül is küzdelem van. Ennek volt sajátos változata Hoffmann Rózsa lemondásának bejelentése, amelyet a miniszterelnök nem fogadott el.