Schmitt Pál elutasította Geréb Ágnes kegyelmi kérvényét

Vágólapra másolva!
Elutasította Geréb Ágnes kegyelmi kérvényét a köztársasági elnök. Az első fokon eljáró bíróság bűnösnek találta a szülészorvost, és két év fogházbüntetésre ítélte, valamint öt évre eltiltotta foglalkozásától. Geréb jelenleg házi őrizetben van.
Vágólapra másolva!

Schmitt Pál köztársasági elnök elutasította Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász és társai kegyelmi kérelmét. A vádlottakat otthonszülések során elkövetett tetteik miatt marasztalta el a bíróság.

A Fővárosi Bíróság hétfőn a honlapján azt írta: "a dr. G. Ágnes és társai ellen a Fővárosi Bíróságon halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége és más bűncselekmények miatt folyamatban volt büntetőügyben a köztársasági elnök elutasította a vádlottak eljárási kegyelem iránti kérelmét". A bíróság a döntésről az érintetteket tájékoztatta - tették hozzá.

Geréb Ágnes és négy társa ellen még júniusban emelt vádat négy otthonszülés miatt az ügyészség. Maradandó fogyatékosságot eredményező, továbbá halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés bűntette, valamint foglakozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolják őket. Geréb Ágnes felelősségét három ügyben vetették fel.

Geréb és társai még a márciusi elsőfokú ítélethozatal előtt kértek kegyelmet Schmitt Páltól. Az első fokon eljáró bíróság végül bűnösnek találta Geréb Ágnes szülészorvost, és két év fogházbüntetésre ítélte, valamint öt évre eltiltotta foglalkozásától, de az ítélet még nem jogerős. A bíró akkor azt mondta, Geréb esetében indokolt volt a letöltendő fogházbüntetés, többek között azért, mert hasonló ügyben korábban már elítélték, igaz, akkor enyhe büntetést szabtak ki. Geréb jelenleg házi őrizetben van.