Bátorítást kért Orbán a lemondását felajánló államtitkárának

Dr. Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor a szóvivője szerint még nem beszélt személyesen Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárral arról, hogy az államtitkár miért ajánlotta fel lemondását egy levélben. Az ügyet ismerő kormányzati források ugyanakkor azt mondták az [origo]-nak, több embert is megkért, hogy beszéljenek az államtitkárral, és öntsenek bele lelket. A források szerint Orbán lelki problémának tekinti Hoffmann ügyét, az államtitkár viszont arra panaszkodik levelében, hogy nemtelen támadások érik, és szakmai támogatás nélkül nem tudja megoldani az oktatás problémáit. 
Vágólapra másolva!

Hosszasan ecseteli Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a köz- és a felsőoktatás színvonalának javítása érdekében végzett munkáját abban a levélben, amelyet Orbán Viktor miniszterelnöknek küldött, és amelyben felajánlotta lemondását. A levél tartalmát és az ügy hátterét ismerő források szerint Hoffmann a levélben az oktatási területen fennálló problémákról megjegyzi, hogy azokat szakmai támogatás híján nem tudja megoldani.

A levélről az Index írt először, de a levél tényét az oktatási államtitkárság is megerősítette hétfőn. Az [origo] az ügyet ismerő forrásoktól származó információja szerint a háromoldalas levelet Hoffmann még a múlt hét kedden írta, elküldése előtt azonban egyeztetett annak tartalmáról Semjén Zsolttal, a KDNP elnökével.

Az [origo]-nak egy KDNP-s forrás azt mondta, Semjén megpróbálta, de nem tudta lebeszélni Hoffmannt arról, hogy a levelet elküldje, viszont javaslatára finomodott a levélnek az a része, amely az államtitkár lemondásáról szól. A KDNP-s forrás szerint az államtitkár nem zárta ki a lehetőséget, hogy lemond a levélben, végül azonban csak felajánlotta távozását a miniszterelnöknek.

Nemtelen támadások miatt panaszkodik Hoffmann

Hoffmann a levélben kitér az oktatást sújtó elvonásokra és pénzhiányra, de megjegyzi, hogy nem ezek, hanem a munkáját és személyét ért támadások miatt ír a miniszterelnöknek. E támadások között említi, hogy kiszivárgott az információ, hogy egy májusi kormányülésen a kormányfő keményen bírálta a munkáját (erről itt olvashat részletesen). A levélírás fő okaként azonban a Pokorni Zoltántól, az oktatási bizottság fideszes elnökétől érkező, a levél szerint nemtelen támadásokat, illetve a Fidesz emiatt indult, két hete lezárult rövid etikai eljárásának megállapításait nevezi meg.

Hoffmann május közepén kezdeményezett etikai eljárást Pokorni ellen, arra hivatkozva, hogy az előző Orbán-kormány oktatási minisztere az államtitkárság célzott, sajtón keresztül megfogalmazott bírálataival ellehetetleníti a munkáját. A Fidesz etikai bizottsága június elején azonban azzal zárta le a vizsgálatot, hogy Pokorni nem követett el etikai vétséget. Hoffmann az [origo]-nak akkor azt mondta, még nem döntötte el, hogy részéről lezártnak tekinti-e az ügyet (erről szóló cikkünket itt olvashatja).

A levélben az államtitkár kifejti amiatti csalódottságát, hogy a Fidesz etikai bizottsága szokványos politikai eljárásnak tartja Pokorni viselkedését. A bizottság vizsgálatának eredményét tudomásul veszi, de jelzi, hogy nem ért egyet azzal. A levélben Hoffmann Rózsa a helyzetet tisztázó személyes találkozót kér Orbán Viktortól, egyben arra kéri a miniszterelnököt, hogy tegye egyértelművé, továbbra is bírja-e a támogatását, illetve határozza meg, hogy pontosan milyen elvárások szerint végezze a munkáját.

Kihagyta a lelkizést Orbán

A miniszterelnök nyilvánosan nem foglalkozott a problémával. Orbán szóvivője, Szijjártó Péter a Kossuth rádiónak azt mondta, hogy hétfőn nem lesz találkozó a kormányfő és Hoffmann között, igaz, azt nem zárta ki, hogy később esetleg tartanak ilyet. Szijjártó a hétfő délutáni sajtótájékoztatón azt is kijelentette, hogy Hoffmann oktatási államtitkár marad. Szijjártó szerint az oktatás átalakítása az egyik legfőbb stratégiai terület, amelyre a kabinet a következő hónapokban különös figyelmet fordít majd. Ezt a munkát pedig - tette hozzá - Hoffmann Rózsa végzi, és ez így is marad még hosszú időn keresztül. Arról, hogy lesz-e Orbán-Hoffmann találkozó, a szóvivő annyit mondott: a két politikus szokott egyeztetni, ebben az ügyben azonban nem várható ilyen találkozó.

Egy, az ügy részleteit ismerő vezető beosztású kormányzati tisztségviselő szerint Orbán a levelet politikai vagy szakmai kérdés helyett "lelki természetű ügyként" értékelte. A forrás szerint a kormányfő a levélről beszélt Semjén Zsolttal, illetve Harrach Péter KDNP-s frakcióvezetővel is, és arra kérte őket, hogy "lélekben erősítsék meg" Hoffmannt. A Fidesz egyik vezetőségi tagja szerint egy néhány héttel ezelőtti fideszes elnökségi ülésen maga Pokorni is beszélt Orbánnak a vitáról, a miniszterelnök azonban egy házasság civódásaihoz hasonlítva viccel ütötte el a felvetést, és azt mondta, nem akar foglalkozni a kérdéssel.

A kormánypárti forrás szerint a két KDNP-s politikus beszélt Hoffmannal, aki megígérte, hogy folytatja a munkát, a miniszterelnökkel folytatandó személyes találkozóhoz azonban továbbra is ragaszkodik. A Fidesz egyik meghatározó, kormányzati tisztséget is viselő politikusa a történtekről az [origo]-nak azt mondta, hogy Orbán Viktor valóban nem akarja meneszteni Hoffmannt, sőt egy három héttel ezelőtti kormányülésen állítólag meg is dicsérte az államtitkárt, amiért a felsőoktatási koncepció egy későbbi verziójában már érvényesítette azokat a szempontokat, amelyeket az említett márciusi kormányülésen hiányolt a tervezetből. Egy másik, szintén kormányzati tisztséget betöltő fideszes szerint viszont nehéz megítélni, mi a terve Orbánnak a kormánnyal, és elképzelhetőnek nevezte azt is, hogy azért marasztalta az államtitkárt, mert nem akarja azt a benyomást kelteni, hogy a kormány egysége megbomlott.

Bár a levélben ezt nem említi, több kormányzati tisztviselő szerint Hoffmann elbizonytalanodásához hozzájárulhatott az is, hogy a felsőoktatási koncepció kormányfő kérésére átírt tervezete csaknem egy hónapja olvasatlanul fekszik a Miniszterelnökségen, és ősz végéig várhatóan nem is kerül a kormány elé.