Gyurcsányék kitartanak a pártszavazás mellett

Vágólapra másolva!
Késő estig ülésezett a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció Platform, amely a tanácskozás után közölte, tagjai kitartanak a pártszavazási kezdeményezés mellett. Az MSZP szombati kongresszusán szavazta le Gyurcsány kezdeményezését, hogy tartsanak pártszavazást például arról, hogy lehessen-e közvetlenül választani vezetőket a pártban. A volt miniszterelnök a kudarc ellenére marad az MSZP-ben.
Vágólapra másolva!

Kitart pártszavazási kezdeményezése mellett a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció Platform. A tömörülés ezt hétfő este, országos elnökségének és tanácsának ülése után közölte az MTI-vel. A voksolás szerdán kezdődik.

A platform közölte, hogy bár szerinte sérült a tisztességes pártszavazás lehetősége, mégis kitartanak kezdeményezésük mellett. Mint írták, azért indítványozták a voksolást, hogy átalakítsák a megmerevedett viszonyokat és erős, demokratikus, erkölcsös párttá formálják az MSZP-t. Azonban "a pártelit megriadt az aláírásgyűjtés erejétől", ezért inkább maga kezdeményezte a pártszavazást, cserébe a Demokratikus Koalíció lemondott az aláírásgyűjtésről - olvasható a közleményben.

A Demokratikus Koalíció szerint "a vezetés kezdettől kétértelmű magatartást tanúsított", a mai napig nem tudni hitelt érdemlően, hogy hány tagja van a szocialista pártnak, az elnökség több tagja pedig - annak ellenére, hogy igennel szavazott a pártszavazás elrendelésére - a nyilvánosság előtt távolmaradásra buzdította a párttagokat.

A Gyurcsány-platform "nyílt szószegésnek" tartja, hogy a hétvégi kongresszuson a vezetés olyan határozatot támogatott, amely a pártszavazási kezdeményezés visszavonására kérte fel a Demokratikus Koalíciót. "Ezzel a pártszavazás erkölcsi és politikai feltételei sokat sérültek. Nem hagyjuk, hogy a pártszavazás ügye rossz hatalmi játszmájává silányodjon" - írták.

Szombaton az MSZP kongresszusának kétharmada arra szavazott, hogy nem szeretné, ha Gyurcsány Ferenc kezdeményezésére pártszavazást tartanának többek között arról, hogy lehessen-e közvetlenül választani vezetőket a pártban. Mesterházy Attila a Magyar Televízió Az Este című műsorában hétfőn este elmondta, hogy a hétvégi kongresszuson nem volt szó arról, hogy kiváljon a Gyurcsány-platform az MSZP-ből. "Nem merült fel a kongresszuson, hogy Gyurcsány Ferencet kizárják a pártból" - mondta az MSZP elnöke a műsorvezető kérdésére.

Az MSZP választmánya május végi ülésén határozott úgy, hogy június 22. és 28. között rendezik meg a Demokratikus Koalíció által kezdeményezett pártszavazást.

Az MSZP tagjai arról dönthetnek, hogy közvetlenül válasszák-e a párt elnökét és a megyei elnököket. Véleményt mondhatnak arról, hogy az országos elnökség tagjainak, a megyei, választókerületi és helyi vezetőknek, valamint a választmány tisztségviselőinek is kötelező legyen-e az országgyűlési képviselők jövedelem- és vagyonnyilatkozatával megegyező tartalmú bevallást tenni, és azzal kapcsolatban a párt országos etikai és egyeztető bizottsága ellenőrzést folytathasson-e.

Szintén a voksolás tárgya lesz, hogy biztosítson-e az MSZP a törvényi előírásoknál szélesebb nyilvánosságot a gazdálkodásáról. A tagság arról is határozhat, egyetért-e vele, hogy az MSZP-ben országos és megyei szinten csak egy választott párttisztséget tölthessen be valaki.