Egy napra csökkentené a védő nélküli fogva tartást az alkotmányügyi bizottság

Vágólapra másolva!
Módosította korábbi javaslatát az alkotmányügyi bizottság hétfőn, így egy napra csökkenhet az az időszak, amíg a kiemelt ügyekben fogva tartottak nem találkozhatnának a védőjükkel. A módosított javaslat szerint a kiemelt ügyekben csak akkor lehetne poligráfot használni, ha a tanú beleegyezik abba.
Vágólapra másolva!

Az országgyűlés alkotmányügyi bizottsága korábbi javaslatát módosítva 48 óráról egy napra csökkentené azt az időszakot, amíg a kiemelt ügyekben fogva tartott nem találkozhat a védőjével. A testület hétfőn 16 kormánypárti képviselő szavazatával, az ellenzék nem voksaival szemben, illetve a fideszes Turi-Kovács Béla, valamint a kereszténydemokrata Rubovszky György és Salamon László tartózkodása mellett támogatta a büntetőeljárási törvény módosításának erről szóló változtatását.

A testület ez előtt elutasította azt az ellenzéki, illetve kereszténydemokrata politikusok által benyújtott javaslatot, amely kizárta volna, hogy a fogvatartott ne találkozhasson védőjével.

A bizottság emellett megváltoztatná az eredetileg benyújtott javaslat azon pontját is, amely a kiemelt ügyek tanúvallomásait általános érvényűen poligráf alkalmazásával is vizsgálhatóvá tette volna. A bizottság Rubovszky György kezdeményezésére egyhangú döntéssel támogatta azt az LMP által benyújtott módosító javaslatot, amely a tanú beleegyezéséhez kötné a hazugságvizsgáló használatát. Répássy Róbert közigazgatási és igazságügyi államtitkár tájékoztatása szerint a kormány a következő ülésén alakítja ki véleményét a kérdésben.

Az országgyűlés honlapján a múlt hét kedden megjelent, az alkotmányügyi bizottság által benyújtott törvényjavaslat létrehozza a kiemelt ügyek kategóriáját. Ezek közé tartozik majd az ötvenmillió forint feletti adócsalás, a 400 millió forintot meghaladó követelések érvényesítésére indított perek, a súlyos következményekkel járó csődbűncselekmények, a hivatali visszaélés és a korrupciós bűncselekmények is, ha a gyanúsítottjuk önkormányzati képviselő, polgármester, országgyűlési képviselő vagy állami vezető.

Ilyen kiemelt ügy lenne a lezárt vagy most is zajló eljárások közül például a Zuschlag-, a Hunvald- vagy a Hagyó-ügy.