Mesterházy: Az MSZP nem lesz felülről irányított vezérpárt

Mesterházy Attila frakcióvezető
Vágólapra másolva!
Mesterházy Attila szerint az MSZP szombati kongresszusa fontos lépéseket tett előre. A pártelnök vasárnap közölte, elhatározták, hogy a jövőben demokratikus, szabad légkörben meghozott döntéseket be kell tartani és a vitákat nem nyilvános üzengetéseken kereszül kell lefolytatni.
Vágólapra másolva!

"Lényeges döntéseink arról szólnak, hogy az Orbán-rendszerrel szemben erős baloldali néppártként kell alternatívát kínálnunk az embereknek" - közölte Mesterházy Attila, az Magyar Szocialista Párt elnöke vasárnap a saját honlapján publikált bejegyzésében.

A pártelnök szerint a szocialisták fontos lépést tettek előre a szombati kongresszuson: "bebizonyítottuk magunknak és a választóknak, hogy számunkra mindenekelőtt a Magyarországot nyomasztó problémák a fontosabbak, nem pedig a saját ügyeink". (Az MSZP szombati kongresszusán történetkről itt, a párttagok személyeskedő vitájáráól pedig itt olvashat részletesen.)

Mesterházy szerint a kongresszuson kiderült, hogy a párttagok által delegált küldöttek ragaszkodnak az MSZP nevéhez és a pártban kialakult politikai közösséghez. "A küldöttek ragaszkodnak a baloldalisághoz, mint politikai értékvilághoz. Annál is inkább, mert az Orbán-rendszer olyan sebeket ejt a magyar társadalom széles rétegein, amelyeket csak modern baloldali politikával gyógyíthatunk be. Nem osztogatással, hanem a szabadság, az igazságosság, a szolidaritás politikájának huszonegyedik századi módszereivel" - teszi hozzá a pártelnök.

Mesterházy közölte, a kongresszus nagy többséggel döntött arról, hogy az MSZP nem lesz felülről irányított vezérpárt, demokratikus és szabad belső légkörben fogják ezentúl is meghozni döntéseiket. "Fontos elhatározása volt ugyanakkor az is a kongresszusnak, hogy ezeket a döntéseket fegyelmezetten be kell tartani, továbbá hogy vitáinkat nem nyilvános üzengetések útján kell lefolytatni. Ezt mindenkinek tudomásul kell vennie, ha a közösség része kíván maradni" - írja Mesterházy.

Az elnök szerint a párt működésének legfontosabb jellemzői, hogy szigorú etikai elveket követ, fenntartja a belső partnerséget és a cselekvőképességet. "Csakis egy ilyen párt kínálhatja az Orbán-rendszer által végrehajtott jogfosztás visszafordításának, a szociális biztonság helyreállításának, Magyarország nemzetközi tekintélye visszaállításának reményét. Csakis egy ilyen párt foglalhatja el méltó helyét a demokratikus erők reményeink és szándékaink szerint kialakuló, az Orbán-rendszert leváltó szövetségében" - közölte Mesterházy és hozzátette: a kongresszus arra adott mandátumot, hogy ezeket a célokat tartsa szem előtt az MSZP vezetése.