Gyurcsány: Úgy tűnik, sokan megszegték szavukat

Egység Magyarországért MSZP kongresszus Budapesten, Gyurcsány Ferenc
Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferencet meglepte, hogy az MSZP-kongresszus nem támogatta a pártszavazásra tett javaslatát, szerinte sokan szembefordultak korábbi ígéretükkel. A volt kormányfő beszélt arról is, hogy a pártot meghatározó két irányzat közötti együttműködés megteremtése nagy kihívás, de még nem fogyott el a türelme.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc volt kormányfő szerint a Magyar Szocialista Párt a szombati kongresszusának eredménye, hogy a párt elkerülte a legrosszabb forgatókönyvet. Mégpedig azt, hogy az MSZP balra forduló, ortodox szocialista pártként határozza meg magát. A volt kormányfő az MTI-nek adott interjúban azt mondta: Az általa vezetett Demokratikus Koalíció Platform néhány napon belül reagál arra, hogy a kongresszus a pártszavazási kezdeményezésének visszavonására kérte. (Gyurcsány javaslatainak leszavazásáról itt olvashat részletesen.)

A volt minisztertelnököt meglepte a kongresszus döntése. Szerinte vannak, akik szószegésként értelmezik, hogy az elnökség nem érvelt a kongresszusi határozat elfogadása ellen, pedig előzőleg az a megállapodás született: A Demokratikus Koalíció befejezi az aláírásgyűjtést, ha az elnökség javaslatára a választmány kiírja a pártszavazást. "Ez így is történt, de a kongresszuson sokan szembefordultak korábbi ígéretükkel, úgy tűnik, megszegték a szavukat" - mondta Gyurcsány Ferenc, hozzátéve: A Demokratikus Koalíció vezetői hétfőn egyeztetnek, és ő reméli, hogy néhány napon belül válaszolni tudnak a kongresszus kérésére. Mesterházy pártelnök szombaton közölte: A kongresszus határozata nem kötelező érvényű, mivel csak kérést fogalmaz meg, azaz Gyurcsány Ferencen és a Demokratikus Koalíció Platformon múlik, hogyan döntenek ezek után a pártszavazásról.)

Még van türelme a volt kormányfőnek

Gyurcsány szerint az MSZP-ben egyszerre vannak jelen, akik a legfőbb feladatnak a leszakadók védelmét tartják, és azok, akik a modernizálóbb, a középosztály felé nyitott polgári baloldali politikát képviselik. Szerinte együttműködésre van szükség a két irányzat között, hogy az MSZP a hagyományos baloldaltól a - szabadelvűek és mérsékelt konzervatívok felé nyitott - polgári balközépig terjedő politikai spektrumot le tudja fedni. A volt miniszterelnök közölte azt is, hogy a pártvezetés többségi határozattal le akarta zárni ezt a vitát."Erről szólt a kongresszus, ahol világos lett, hogy a küldöttek többsége nem a két irányzat együttműködését, hanem az egyik, a hagyományos baloldali felfogás dominanciáját akarja. Ehhez képest apró siker, hogy a hivatalos dokumentumokban nem jelent meg a balra fordulás igénye, hanem az MSZP-t nyitott baloldali néppártként határoztuk meg" - mondta.

Szerinte egyelőre nem dőlt el, hogy a két irányzat közötti együttműködés megteremthető-e, mivel a leszakadók érdekvédelme és a modernizációs igények egyidejű kielégítése nagy kihívás, amelyet a szocialista pártban ráadásul nehezen áthidalható erkölcsi és emberi konfliktusok terhelnek. "De nekem még nem fogyott el a türelmem" - tette hozzá. Gyurcsány közölte, nem célja, hogy liberális és konzervatív emberek jelenjenek meg csapatostul az MSZP-ben, hanem hogy a szocialista párt alkalmas legyen az ő képviseletükre is. Erre szerinte azért van szükség, mert nincs a kormányváltáshoz szükséges két és fél millió, hagyományosan baloldali szavazó, s hagyományos baloldali programmal nem lehet sikeresen kormányozni, erőssé tenni Magyarországot.

A párttársairól mondott éles kritikákról Gyurscsány azt mondta: Ezeknek a bírálatoknak a hivatalos párttestületek előtt a helye. "Az elfogadhatatlan lenne, ha én egy interjúban bármelyik párttársamat kritizálnám. De egy zárt kongresszusi ülésen miért kellene szemérmeskedni? Miért ne lehetne azt mondani, hogy amit te csinálsz, az nincs rendben? Egyebek mellett azt kifogásoltam, hogy olyanok, akik mindent megtettek, hogy a kormányom tagjai legyenek vagy maradjanak, a választási vereség után szembefordultak kormányom politikájával" - tette hozzá a volt kormányfő.