Vágólapra másolva!
Új időközi választás lesz Püspökladányban, mert a mostani választás érvénytelen. Hiába szerezte meg a fideszes jelölt a szavazatok több mint hatvan százalékát, az érvényességhez a választók legalább negyedének el kellett volna mennie szavazni. Felcsúton a fideszes jelöltet választották polgármesternek.
Vágólapra másolva!

Érvénytelen a püspökladányi időközi országgyűlési képviselő-választás második fordulója, mert a választásra jogosultaknak kevesebb, mint a negyede, 23,14 százaléka járult az urnákhoz - tájékoztatott Keserű László, a választókerületi választási iroda vezetője.

A 40 429 választópolgár huszonöt százalékának kellett volna voksolnia ahhoz, hogy a megismételt forduló érvényes és eredményes legyen. Mivel a részvételi arány ennél alacsonyabb volt, az időközi országgyűlési választást meg kell ismételni.

Hajdú-Bihar megye 6-os számú, Püspökladány központú egyéni országgyűlési képviselői választókerületében négyen indultak a voksokért. Bodó Sándor (Fidesz-KDNP) a leadott szavazatok 61,07 százalékát, Rigán István (Jobbik) a szavazatok 24,9 százalékát, Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) a voksok 10,31 százalékát, Kocsány József (LMP) pedig a leadott szavazatok 3,72 százalékát szerezte meg.

Az első fordulóban, ahol a fideszes Bodó Sándor 50 százalék fölötti eredménnyel nyert, még 28 százalékos volt a részvételi arány. Az időközi választást azért kellett kiírni, mert Arnóth Sándor (Fidesz), a térség korábbi országgyűlési képviselője márciusban autóbaleset áldozata lett.

A héten nyújtotta be a fideszes Kósa Lajos és a KDNP-s Pálffy István egyéni képviselői indítványát az időközi országgyűlési választás érvényességének és eredményességének módosításáról. Ha a javaslatot a parlament elfogadja, akkor a jövőben már az első fordulóban képviselő lenne az a jelölt, aki - részvételtől függetlenül - megkapja az érvényes szavazatok több mint felét. A második fordulóban már csak azok indulhatnának, akik legalább 15 százalékot értek el, és megszűnne a 25 százalékos küszöb (vagyis például a mostani választás érvényes lenne).

Felcsúton nyert a Fidesz

A Fidesz-KDNP jelöltjét, Mészáros Lőrincet választották polgármesterükké a felcsútiak a vasárnapi időközi önkormányzati választáson - közölte a Fejér megyei község jegyzője. Petrin László tájékoztatása szerint az 1449 szavazásra jogosult választópolgár a három jelölt közül választotta meg a község új vezetőjét. A 903 érvényes szavazatból 571-et - a voksok 63,23 százalékát - a vállalkozóként dolgozó Mészáros Lőrinc, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia kuratóriumának elnöke kapta.

A független Varga Györgyre - a község korábbi polgármesterére - 318-an szavaztak, s ezzel a szavazatok 35,21 százalékát szerezte meg, míg az ugyancsak független Vörös Kálmán nyugdíjas tűzoltó 13 szavazatot kapott.

Felcsúton azért kellett időközi polgármester-választást kiírni, mert a falu korábbi vezetőjének, a független Varga Györgynek a megbízatását - egy tavaly december 24-én hatályba lépett törvénymódosítás alapján - összeférhetetlenség miatt megszüntette a képviselő-testület.

Az önkormányzati törvény módosítása szerint ugyanis meg kell szüntetni annak a polgármesternek a megbízatását, akinek köztartozása van, s azt a felszólítást követő hatvan napon belül nem rendezi. Varga György - aki március 7-én befizette a köztartozását - a képviselő-testület döntése ellen a Fejér Megyei Bírósághoz fordult, az azonban jogszerűnek ítélte a határozatot, mivel a döntés meghozatalának időpontjában fennállt az összeférhetetlenség.