Ellentüntetések kísérik a melegfelvonulást

Vágólapra másolva!
Délután elindult a meleg méltóság menetének nevezett felvonulás a Hősök teréről, a felvonulók az idén nemcsak az elfogadásért menetelnek, hanem az új alkotmányban levő, szerintük a melegeket diszkrimináló passzusok ellen is tiltakoznak. Több ellentüntetést is bejelentettek, a tiltakozók az Oktogonon gyülekeznek majd - a rendőrség térfigyelő kamerákkal és rengeteg járőrrel készül.
Vágólapra másolva!

Szombat délután három órakor indul a meleg méltóság menetének nevezett felvonulás a Hősök teréről. A leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek (LMBT) Budapest Pride elnevezésű film- és kulturális fesztiválja részeként tartják a melegfelvonulást. A menet az idén az Andrássy út Hősök tere felőli végéről indul, és a Kodály körönd, az Oktogon, az Opera, a Bajcsy-Zsilinszky út és az Alkotmány utca érintésével érkezik a Kossuth Lajos térhez, ahol beszédek hangzanak el.

Az idei megmozdulásnak konkrét politikai üzenete is van, a melegek az elfogadás hangsúlyozása mellett fel akarják hívni a figyelmet az új alkotmánynak arra a passzusára, amely a szervezők szerint "kizárja a leszbikus és meleg párokat a házasságból, ezzel nem tekint rájuk családként, valamint nem nevesíti a szexuális irányultság szerinti hátrányos megkülönböztetés tilalmát" - közölték a szervezők.

A felvonulók a gyülekező után 16 órakor indulnak el az Andrássy úton. A menetet Stuart Milk, a Harvey Milk Alapítvány vezetője nyitja meg, utána Nicolas Beger, az Amnesty International Európai Irodájának igazgatója beszél. Körülbelül 18 órára ér a menet az Alkotmány utcába, ahol a felszólalók között lesz Sophie in't Veld, az Európai Unió LMBT Intergroupjának egyik alelnöke és Göncz Kinga európai parlamenti képviselő. Az Amnesty International jogvédő szervezet az idén 19 országból több mint 50 tagú nemzetközi küldöttséggel vesz részt a budapesti melegfelvonuláson azért, hogy támogassa "az LMBT-közösség szabad véleménynyilvánításhoz és békés gyülekezéshez való jogát, valamint a hátrányos megkülönböztetés ellen folytatott küzdelmüket".

A menetet várhatóan ellentüntetők próbálják majd megzavarni, több demonstrációt is bejelentettek. A rendőrség azt közölte, ezeket a rendezvényeket is "megfelelő létszámban" biztosítják majd. A Kuruc.infón olvasható például Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vezetőjének felhívása, aki délután három órára az Oktogonra várja az ellentüntetőket azért, hogy "álljunk ellent a sátáni erőknek, mutassuk meg, hogy még itt vagyunk".

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a felvonulás miatt már péntek estétől fokozott ellenőrzést rendelt el a fővárosban. Bárkit igazoltathatnak, ruházatát, csomagjait átvizsgálhatják azért, hogy minden jogellenes cselekményt megelőzzenek, illetve megakadályozzanak. A rendőrség térfigyelő kamerákat szerel az oszlopokra, és szalagokkal zárja le a felvonulás teljes útvonalán a parkolóhelyeket. Az útkereszteződéseknél motoros rendőrök és járőrautók állnak, a kordonokat késő délelőttig még nem állították fel. Valamennyi kereszteződésben rendőrautók állnak.

Budapesten 16 éve tartanak melegfelvonulást, a menetek több mint tíz éven át lényegében békésen zajlottak. Először 2007-ben, majd 2008-ban zavarták meg ellentüntetők a felvonulókat. A 2009-es rendezvényen pár száz, a rendőröket dobáló, a melegeket szidó tüntető kísérte a melegfelvonulást. 12 rendőr megsérült, 57 embert előállítottak. Az Andrássy úton vonulókat és a rájuk vigyázó rendőröket tojásokat, üvegeket dobáló ellentüntetők kísérték. A rendőröknek többször kellett könnygázt bevetniük a dühöngő tiltakozók ellen, akik miatt végül a kisföldalattival kellett kimenekíteni a melegeket a Hősök tere környékéről.