Rendőri csellel védték az alaptörvény ellen vonuló melegeket

Vágólapra másolva!
Feszült légkörben zajlott az idei melegfelvonulás, amelynek résztvevői tiltakoztak az ellen, hogy az új alkotmány kizárja az azonos neműek közötti házasságot. A felvonulást hangos ellentüntetések kísérték, és a rendőrség az utolsó pillanatban megváltoztatta a menet útvonalát, hogy a melegek elkerüljék az őket szidalmazó demonstrálókat. Kisebb összetűzések így is voltak a rendőrök és a tüntetők között.
Vágólapra másolva!

"Ez nem egy ruhapróba, ez az életünk" - ezekkel a szavakkal nyitotta meg az idei budapesti melegfelvonulást az amerikai Stuart Milk, annak az alapítványnak a vezetője, amelyet rokonáról, a néhai Harvey Milkről, az egyik legismertebb amerikai meleg politikusról neveztek el. Milk a menetben később tudósítónknak megjegyezte, helyesnek tartja, hogy nagy rendőri készültség mellett zajlik a felvonulás, de hozzátette, az viszont szomorú, hogy ott van velük szemben a sötétség, és nem tudják magukat megmutatni nekik.

Szavaiból kiderült, hogy a sötétség alatt az ellentüntetőket értette, akik az Oktogon környékén gyülekeztek. A rendőrség őket kordonokkal vette körbe már a menet kezdete előtt, hogy megakadályozza az elmúlt években előfordult atrocitásokat.

A menet végül négy óra körül indult el a Hősök terétől az Andrássy úton, tudósítónk szerint a résztvevők közül többen feszültek voltak, és a szokásos zene is halkabb volt, mert a három kamion közül a szervezők szerint kettőn is elromlott a hangosítás. Bár az eredeti terv szerint a menet áthaladt volna az Oktogonon, a rendőrök végül az utolsó pillanatban átterelték a melegeket egy közeli mellékutcába, és a körutat keresztezve a Jókai téren át vezették vissza őket az Andrássy útra.

Összetűzés a rendőrökkel

Így a rendőröknek sikerült elérniük, hogy a menet kikerülje az Oktogonon összegyűlt tüntetőket, akik így távolabbról kiabáltak a melegek felé. Volt egy kisebb összetűzés is a melegeket szidó tüntetők és a rendőrök között. A tüntetők ugyanis elkezdtek üvegeket dobálni a rendőrökre, mire azok kiemeltek néhány embert a tömegből. A rendőrök paprikaspray-t is bevetettek az intézkedésük során.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Az ellentüntetőknek bemutató felvonulók - Több képért kattintson a fotóra!

A melegfelvonulást a leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek (LMBT) Budapest Pride elnevezésű film- és kulturális fesztiválja részeként tartják. A menet úti célja a Kossuth tér, ahova ugyan a rendőrség először nem adott nekik engedélyt, de később mégis jóváhagyta. A helyszín kiválasztásának politikai üzenete is van, a melegek ugyanis fel akarják hívni a figyelmet az új alaptörvénynek arra a passzusára, amely a szervezők szerint "kizárja a leszbikus és meleg párokat a házasságból, ezzel nem tekint rájuk családként, valamint nem nevesíti a szexuális irányultság szerinti hátrányos megkülönböztetés tilalmát" - közölték a szervezők.

Házassági kérdések

Az alaptörvény téma volt a felvonulás közben is, amelyhez menet közben többen csatlakoztak, így az végül több száz fősre duzzadt. "Nem lenne szabad ilyet beleírni az alkotmányba. Mindenki házasodhasson azzal, akivel akar" - mondta tudósítónknak két fiatal lány, akik egy óriási szivárványos zászlót - a meleg mozgalom szimbóluma - tartottak.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Eredetileg az Oktogonon keresztül haladt volna a menet, de az utolsó pillanatban változott az útirány.

A kormány részéről nem reagáltak a melegek tiltakozására, de szombaton nyilatkozott az MTI-nek Stágel Bence, a kisebbik kormányzó párt, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) ifjúsági szervezetének elnöke. Azt mondta, "jogos kritikával kell illetni minden olyan törekvést, ami az egy férfi és egy nő kapcsolatán alapuló házasság intézményét bontaná meg, máskülönben még eljöhet az az idő is, amikor valaki a macskájával, a cégével vagy esetleg több személlyel kíván házasságot kötni".

Komoly előkészületek

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a felvonulás miatt már péntek estétől fokozott ellenőrzést rendelt el a fővárosban. Bárkit igazoltathatnak, ruházatát, csomagjait átvizsgálhatják azért, hogy minden jogellenes cselekményt megelőzzenek, illetve megakadályozzanak. A rendőrség térfigyelő kamerákat szerelt az oszlopokra, és szalagokkal zárta le a felvonulás teljes útvonalán a parkolóhelyeket. Az útkereszteződéseknél motoros rendőrök és járőrautók álltak.

Budapesten 16 éve tartanak melegfelvonulást, a menetek több mint tíz éven át lényegében békésen zajlottak. Először 2007-ben, majd 2008-ban zavarták meg ellentüntetők a felvonulókat. A 2009-es rendezvényen pár száz, a rendőröket dobáló, a melegeket szidó tüntető kísérte a melegfelvonulást. 12 rendőr megsérült, 57 embert előállítottak. Az Andrássy úton vonulókat és a rájuk vigyázó rendőröket tojásokkal, üvegekkel dobáló ellentüntetők kísérték. A rendőröknek többször kellett könnygázt bevetniük a dühöngő tiltakozók ellen, akik miatt végül a kisföldalattival kellett kimenekíteni a melegeket a Hősök tere környékéről.