Átengedte a munkahelyi szabadságról szóló népszavazási kérdést az OVB

Vágólapra másolva!
Hitelesítette az LMP-s politikusokhoz köthető, az alapszabadság kiadásának szabályozását célzó népszavazási kérdést az Országos Választási Bizottság.
Vágólapra másolva!

Az alapszabadság kiadásának szabályozását célzó népszavazási kérdést hitelesített pénteken az Országos Választási Bizottság (OVB). Az LMP-s politikusokhoz köthető - de formálisan magánszemély által beterjesztett - kezdeményezés arra irányul, hogy a munkavállalók a szabadságuk kétharmadát akkor vehessék ki, amikor akarják, ne pedig a munkaadó döntésének megfelelően.

A hitelesített kérdés úgy szól: Egyetért-e Ön azzal, hogy az alapszabadság kétharmadát a munkáltató a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban legyen köteles kiadni? A kérdéseket Schiffer András és Scheiring Gábor, az LMP országgyűlési képviselői, valamint Szél Bernadett, a párt szóvivője nyújtotta be magánszemélyként.

Az ügydöntő népszavazást akkor kell kiírni, ha a most hitelesített kérdést 200 ezer állampolgár támogatja az aláírásával. Ezeket négy hónapig lehet gyűjteni; ha ez sikerrel jár, akkor a köztársasági elnök kitűzi a népszavazás időpontját.

Az OVB pénteken elutasította további kilenc népszavazási kezdeményezés hitelesítését, amelyet ugyancsak a három LMP-s politikus nyújtott be a testülethez.

Több kérdés hitelesítése körül azért alakult ki vita, mert a kezdeményezés meglévő szabályozás fenntartására irányult, ám a kérdésben erre nem történt utalás. Ilyen - elutasított - kérdés volt a tankötelezettség 18 évig tartó ideje, valamint a munkaviszonyhoz köthető próbaidő időtartama.

Az OVB az LMP-s kérdéseken túl további öt, magánszemélyek által benyújtott népszavazási kérdés hitelesítését is megtagadta.