Bárkit igazoltathatnak szombaton a rendőrök a melegfelvonulás alatt

Vágólapra másolva!
Fokozott ellenőrzést és forgalomkorlátozást rendelt el a rendőrség a fővárosban a szombati Budapest Pride 2011 elnevezésű rendezvény idejére. A Hősök teréről délután három órakor induló melegfelvonulás idejére több ellendemonstrációt is bejelentettek, de a rendőrség szerint kellően felkészültek az eseményekre. A felvonulás idejére lezárják többek között az Andrássy és a Bajcsy-Zsilinszky utat, és a rendőrök bárkit igazoltathatnak majd.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője elmondta, hogy péntek este hat órától szombat éjfélig forgalmirend-változást, megállási és parkolási tilalmat vezetnek be a szombati melegfelvonulás útvonalán a Hősök tere és az Alkotmány utca között. Azokat az autókat, amelyeket tulajdonosaik nem visznek el, a rendőrség elszállítja - közölte Horváth Katalin Fanni.

A múlt vasárnap kezdődött Budapest Pride elnevezésű leszbikus, meleg, biszexuális és transzneműek (LMBT) film- és kulturális fesztiváljának részeként szerveződő szombati meleg méltóság menetének biztosítására "megfelelő létszámmal" készül a rendőrség - mondta a BRFK szóvivője, hozzátéve, Budapest területére fokozott rendőri ellenőrzést vezetnek be. Így bárkit igazoltathatnak, ruházatát, csomagjait átvizsgálhatják azért, hogy minden jogellenes cselekményt megelőzzenek, illetve megakadályozzanak.

A melegfelvonulás idejére - amely a Hősök terétől indul, és a menet részvevői az Andrássy és a Bajcsy-Zsilinszky úton, egészen az Alkotmány utca torkolatáig sétálnak - több ellendemonstrációt is bejelentettek, ezeket a rendőrség szintén a megfelelő létszámmal fogja biztosítani - közölte a szóvivő.

A rendőrség a menet idejére szombaton 15 órától 18 óráig lezárja a Dózsa György utat a Podmaniczky utca és a Városligeti fasor között, valamint az Andrássy utat a Kodály körönd és a Hősök tere között. Arra a kérdésre, hogy a meleg méltóság menetének biztosítására kordonokat állítanak-e, a BRFK szóvivője nem kívánt válaszolni.

Horváth Katalin Fanni arra is felhívta a figyelmet, hogy a felvonuláson részt vevők magatartása nem lehet közerkölcs- vagy közszeméremsértő. Ha a helyszínen a rendőrség ilyet tapasztal, fel fogja szólítani a szervezőket arra, hogy azonnal intézkedjenek a jogellenes magatartás abbahagyásáért, és ha a figyelmeztetésnek nem tesznek eleget, a rendőrség törvényes eszközökkel fel fog lépni a rend fenntartása érdekében - tette hozzá.

Az Amnesty International (AI) korábbi közlése szerint levelet írtak a belügyminiszternek, a főpolgármesternek és a budapesti rendőrfőkapitánynak, arra kérve őket: tegyenek meg mindent azért, hogy mindenki számára megkülönböztetés nélkül biztosítsák a véleménynyilvánítás és a gyülekezés szabadságát.