Az ombudsman szerint a hajléktalanokat sújtó törvény "letérés az európai útról"

Vágólapra másolva!
Nem kezeli, hanem elrejti a valódi problémát Szabó Máté ombudsman szerint az a fideszes törvénymódosító javaslat, ami a jövőben elzárással és pénzbüntetéssel sújtaná a tartósan utcán élő hajléktalanokat. Szabó szerint az intézkedés sérti a hajlék nélküliek emberi méltóságát és letérést jelent az európai útról.
Vágólapra másolva!

Aggályos és előkészítetlen a szabálysértési törvény tervezett módosítása, aminek életbelépésével elzárással, illetve százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújthatják azokat, akik életvitelszerűen élnek az utcán - mondta Szabó Máté ombudsman. Mint kifejtette: a hajléktalanság, a szegénység stigmatizálása, kriminalizálása olyan út, amely nem kezeli, hanem elrejti a valódi problémát. Az utóbbi években jelentősen javult a hajléktalan emberek többsége és az ellátó szervezetek közötti együttműködés, ha azonban az eddig rendelkezésre álló pénzösszegek csökkennek, és helyükre a szigor, a törvényi fenyegetés, néhol a "szociális zaklatás" kerül, az sérti a hajlék nélküliek emberi méltóságát, nehezíti az ellátórendszerben dolgozók munkáját és hosszú távon sem jelenthet fenntartható megoldást - olvasható az Országgyűlési Biztos Hivatalának pénteken kiadott közleményében.

Szabó Máté szerint az utóbbi hónapok tendenciái, fejleményei, így különösen a guberálás, valamint a "nem rendeltetésszerű" közterület-használat önkormányzati szankcionálása, végül pedig - ismételt "elkövetés" esetén - az elzárás kiszabásának lehetőségével "letérünk az európai útról".

Az elzárásról, illetve pénzbírságról szóló törvénymódosítást a héten terjesztette be tizenkét, budapesti kerületeket irányító fideszes országgyűlési képviselő. A törvénymódosítás indoklása szerint a súlyosabb, a bíróság által alkalmazható szankció kiszabását a kellő visszatartás érdekében vezetik be a módosító javaslatba. Korábban ugyanis az ilyen cselekményeket szabálysértésként büntették és pénzbüntetéssel szankcionálták, ez azonban nehezen volt végrehajtható, illetve alig volt visszatartó hatása.