Semjén szerint Ceausescu lépéseit idézhetné az új román közigazgatási berendezkedés

Vágólapra másolva!
A magyarság számára elfogadhatatlan a román kormányfő és pártja tervezete az ország új közigazgatási berendezkedéséről - mondta Semjén Zsolt a Magyar Televízió reggeli műsorában csütörtökön. A román koalíció legfőbb ereje, a Demokrata Liberális Párt elképzeléseit az RMDSZ is elutasítja, de kompromisszumos javaslatot tettek az új felosztásra. A román külügyminisztérium szokatlannak és nem helyénvalónak minősítette Semjén Zsolt szavait.
Vágólapra másolva!

Az erdélyi magyarok megmaradását veszélyeztetné Románia új régiós beosztása, ezért ezt nem lehet elfogadni - mondta Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes csütörtökön, a Magyar Televízió reggeli műsorában. Szerinte ez az etnikai arányok tudatos megváltoztatását jelentené, ami "azokat a rossz emlékű időket idézi, amikor megszüntették a Maros autonóm területet, és a Ceausescu-féle magyarellenes lépésekre lehet asszociálni".

Semjén nyilatkozata nyomán a román külügyminisztérium bekérette a bukaresti magyar nagykövetet. A tárca szerint Románia területi-közigazgatási újrafelosztása kizárólag román belpolitikai kérdés.

Emil Boc miniszterelnök szerint nyolc óriásmegyére kellene osztani Romániát, ezt az elképzelést azonban a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elutasítja, mert úgy látják, hogy az új közigazgatási egységekben jelentősen csökkenne a magyar lakosság számaránya. Az RMDSZ vezetése kompromisszumos javaslattal állt elő, amely szerint tizenhat megyére kellene felosztani az országot - közölte a Szabadság internetes kiadása csütörtökön.

A román kormánykoalíció legfőbb ereje, a Demokrata Liberális Párt (PDL) nyolcmegyés elképzelése a romániai magyarság 90 százalékát két külön megyébe osztaná. Az egyikben a magyarság aránya nem érné el a 30 százalékot, a másikban pedig 20 százalék alatt maradna. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke már kedden jelezte, felbomolhat a kormánykoalíció, ha a PDL nem áll el ettől a koncepciójától.