Gyurcsány elárulta Mesterházynak, kik szivárogtatták ki szerinte az őszödi beszédet

Gyurcsány Ferenc sajtótájékoztató, lemond a mentelmi jogáról sukorói ügy miatt
Vágólapra másolva!
Nincsenek bizonyítékai Gyurcsány Ferencnek, ezért nem nevezi meg, hogy kik hozták nyilvánosságra az őszödi beszédet, de mindent, amit az ügyről tudott, leírt, és egy borítékban átadott Mesterházy Attilának. Gyurcsány szerint nem az ő köréből került ki a kiszivárogtató.
Vágólapra másolva!

Nincs a birtokában döntő erejű bizonyíték, de sejti, hogy kik szivárogtatták ki az őszödi beszédet - írta Gyurcsány Ferenc csütörtöki Facebook-bejegyzésében. A volt miniszterelnök közölte, hogy mindent, amit az ügyről tudott leírt, és átadta Mesterházy Attilának, az MSZP elnökének, miután Szanyi Tibor megvádolta azzal, hogy ő hozta nyilvánosságra a beszédet. Gyurcsány bejegyzésében kitért arra is, hogy biztos abban, hogy nem a környezetéből szivárogtatta ki valaki a beszédet.

"A legutóbbi olyan frakcióülésen, ahol előkerült Őszöd ügye, és kérésre újra elmondtam, amit akkor tudtam, azt kérdeztem a jelenlévőktől, hogy kívánják-e, hogy kimondjam az érintett(ek)nevét? (A frakcióülés időpontjában még csak egyetlen emberre vonatkoztak ismereteim. Azóta megváltozott a helyzet.) A frakció nem válaszolt a kérdésemre. Ezt követően azt ajánlottam, hogy zárt borítékban átadom a nevet az MSZP vezetésének, és döntsék el ők, hogy vállalják-e a nyilvánosságra hozatal ódiumát? Erre a felvetésre sem volt válasz" - írta az elmúlt időszak eseményeiről Gyurcsány.

A volt miniszterelnök Szanyi Tibor múlt heti kijelentéseit politikailag és erkölcsileg elfogadhatatlannak nevezte, ezért úgy döntött, hogy leírja mindazt, amit tud, "és ezt, valamint egy külön zárt borítékba helyezve az érintettek neveit, az egészet átadom az MSZP elnökének."

Szanyi szerint Gyurcsány fel akarta rázni a pártot

Szanyi Tibor, az MSZP elnökségének tagja egy Facebook-bejegyzésében azt írta: Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök maga szivárogtatta ki 2006-ban az őszödi beszédet.

Szanyi szerint Gyurcsány és köre valószínűleg azért választotta a kiszivárogtatást, hogy felrázza a pártot, és ezzel hasson rájuk. "Viszont elügyetlenkedték az egészet, mert sokat vártak vele" - mondta a képviselő, aki szerint a Fidesz is megszerezte a felvételt, amelyet az önkormányzati kampányban akartak felhasználni, ezért Gyurcsányék előremenekültek, és gyorsan kiszivárogtatták a beszédet. Szanyi állításait Gyurcsány Ferenc már korábban is tagadta.

Az őszödi beszédben Gyurcsány többek közt arról beszélt, hogy első kormánya 2004 és 2006 közt nem csinált semmit, csak úgy tett, mintha kormányozna, a választóknak pedig folyamatosan hazudtak. A beszédben a kormányfő arra bíztatta párttársait, hogy ne féljenek belevágni az ország megreformálásába. A beszéd kiszivárogtatásának másnapján zavargások törtek ki Budapesten, tüntetők egy csoportja megostromolta a Magyar Televízió épületét. Gyurcsány idén februárban, évértékelő beszédében úgy fogalmazott: az őszödi beszéd nyilvánosságra kerüléséhez árulás vezetett.