Hetvenmillióba kerül az MTV balatoni műsora

Vágólapra másolva!
Összesen közel 70 millió forint plusz áfát fizet a közszolgálati média gazdálkodását felügyelő MTVA a Magyar Televízió most készülő nyári beszélgetős műsoráért. A műsorkészítéshez kibérelt szálloda 21 millióba kerül áfa nélkül.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön közleményt adott ki Cserháti Ágnes, a közmédiát működtető Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) szóvivője, amelyben reagált az [origo] szerdai cikkére. A cikk szerint az MTV egy stábja nyáron több hétre leköltözik egy balatoni szállodába. Az egész szállót kibérlik, itt készül majd el az MTV nyári beszélgetős műsora.

Cserháti csütörtöki közleménye szerint "a hazai közmédia az adófizetők forintjaival felelősen gazdálkodva, átláthatóan működik. A június 20-án, hétfőn induló, kilenchetes nyári információs magazin, a Magyar Televízióban és a Magyar Rádióban párhuzamosan futó Balatoni nyár és Balaton Közelről című műsorok előállításának teljes költsége a műsorgyártás, az utazás és a szállodabérlés terheivel együtt 69 551 000 Ft + áfa. Ez az összeg a televíziós műsorgyártás költségeinek ismeretében nem számít kiemelkedőnek. Ezért az összegért kilenc hét alatt összesen mintegy 10 ezer műsorpercet állítunk elő, ismétlésekkel együtt pedig több mint 20 ezer műsorpercet sugározunk tévé- és rádióadóinkon".

A közlemény szerint "a hatályos médiatörvény a korábbiaknál nagyobb teret enged a szponzorációnak a közszolgálati televízióban. Élve ezzel a lehetőséggel, ismereteink szerint az eddigi kereskedelmi tevékenységeink a műsor bekerülési költségének 40 százalékát fedezik. Ez az arány reményeink szerint növekedni fog a műsor folyamán".

Cserháti közlemény szerint "a műsor előállításához szükséges szállodabérlés tízhetes költsége a műsor teljes büdzséjének nagyjából egyharmada, 21 millió Ft + áfa [...] Az MTVA Balatoni nyár és Balaton Közelről című műsorainak előállításában a korábban a Duna Televízióban, a Magyar Televízióban, a Magyar Rádióban és az MTI-ben szolgálatot teljesítő kollégák közösen vesznek részt. Ezek a műsorok lesznek tehát a hazai közmédiumok együttműködésének élő főpróbái, a Balatoni nyarat pedig zászlóshajónak szánjuk a Magyar Televízió újratervezett nyári műsorrendjében".

(A közlemény teljes szövegét és az [origo] válaszát itt olvashatja.)