Tízből négy vendéglátós megszegi a munkaügyi szabályokat

Vágólapra másolva!
Tízmillió forint munkaügyi bírságot szabtak ki az ellenőrök közel négyszáz vendéglátóhely ellenőrzésénél. A munkavállalók negyven százalékának jogai csorbultak.
Vágólapra másolva!

Tíz ellenőrzött szórakozó- és vendéglátóhelyből négynél csorbultak a munkavállalói jogok - közölte az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség a szórakozóhelyek foglalkoztatási gyakorlatának országos vizsgálata után. A nyári szünidőben sok fiatalnak a szórakozóhelyek nem csak kikapcsolódást, hanem pénzkeresési lehetőséget is jelentenek, ezért elsősorban ezt a korosztályt veszélyeztetik az esetleges visszaélések - hívta fel a figyelmet a felügyelőség, amely az ellenőrzéseken tízmillió forint munkaügyi bírságot rótt ki.

A fővárosi és megyei kormányhivatalok munkavédelmi szervei a vizsgált 397 munkáltató közül 154-nél tártak fel valamilyen szabálytalanságot. Az ellenőrzések mintegy 1300 munkavállalót érintettek:41 százalékuk szenvedett el jogsértést. A legtöbb esetben a munkabér kifizetésére vonatkozó szabályokat szegték meg a munkáltatók: a dolgozók késve kapták meg fizetésüket, vagy nem fizették ki nekik a garantált bérminimumot. A munkaidő szabályainak megsértését 35 szórakozóhely üzemeltetőjénél tárták fel. A legnagyobb, bérkifizetéssel, szabályozatlan munkaidővel kapcsolatos kockázatot annak a 44 konyhai dolgozónak, pultosnak, felszolgálónak vagy ruhatárosnak kellett vállalnia, akit munkaszerződés és bejelentés nélkül foglalkoztattak.