Homályos emlék az amerikai csalási ügyben feltűnt magyar kaszinó

Polgárdi, kaszinó ügy
Vágólapra másolva!
Magyarországi luxuskaszinó építésére csalt ki áldozatából több mint 100 millió forintot két amerikai az ügyről szóló nyomozati anyagok szerint. Az ügyben magyarországi pénzátutalások és magyar ügyvédek is felbukkannak, az egyik vádlott szerint nem akartak csalni, de kicsúszott a kezükből a beruházás. A kaszinó állítólagos helyszínén, Polgárdiban homályosan emlékeznek arra, hogy az 1990-es években valaki érdeklődött az önkormányzatnál, de az építkezési szándék nem fordult komolyra.
Vágólapra másolva!

Több mint 110 millió forintnak megfelelő dollárt csalt ki egy amerikai férfitól két ember egy nagy haszonnal járó magyarországi befektetés ígéretével - írta a héten nyomozati iratokra hivatkozva több amerikai lap. A csalók állítólag a Fejér megyei Polgárdiban terveztek egy kaszinót és golfklubot, és óriási haszon ígéretével szereztek rá pénzt egy ismerősüktől. A pénznek azonban nyoma veszett, és a befektető egy fillért sem látott viszont.

A Portland Press Herald szombaton számolt be arról, hogy az ügyben vádat emeltek két, Connecticut államban élő férfi ellen. Egyikük, a 64 éves Peter Di Rosa a Connecticut állambeli Manchester város korábbi polgármestere, aki az 1980-as évek végéig politizált, majd eltűnt a közéletből. A másik vádlott egy bizonyos Thomas Renison, aki a megkárosított áldozat nyugdíjalapját kezelte, és rávette, hogy vagyonát az állítólagos magyar befektetésbe ölje.

A két férfi által kínált befektetés kecsegtető volt: 2008 májusában az állítólagos csalók azzal keresték meg áldozatukat, hogy hatalmasat kaszálhat, ha megtakarításából 600 000 dollárral beszáll a magyar befektetésbe. A terv "Polgárdi Kastély" (Castle at Polgardi) néven futott - írja a Manchester Patch amerikai hírportál az ügyben nyomozó FBI-ügynök eskü alatt tett jelentésére hivatkozva. Az [origo] által is megtekintett jelentés szerint az áldozat, egy Frank Jablonski nevű férfi a nyugdíj-megtakarítási alapjából ki is fizette a pénzt, mert azt ígérték neki, hogy fél éven belül 400 000 dollár profittal kapja vissza, és minden egyéb költségét is megtérítik.

A hatalmas haszon azonban elmaradt - fél év után a férfi hiába követelte vissza a pénzét, csak újabb ígéreteket kapott. 2009 áprilisában az egyik állítólagos csaló azzal hitegette az áldozatát, hogy Magyarország hamarosan "gazdaságélénkítő pénzt kap az Egyesült Államoktól", ami segít befejezni a "Polgárdi Kastélyt". A türelmetlenné váló férfi azonban nem sokkal később megelégelte az ígéreteket, és a hatóságokhoz fordult.

Gyanús átutalások Magyarországról

Az FBI először szeptemberben hallgatta ki Di Rosát: ő a jelentés szerint azt állította, hogy az eltűnt pénz egy bécsi számlán van, ahonnan két részletben akarta visszafizetni a pénzt a gazdájának. Az átutalás azonban többszöri próbálkozásra sem jött létre, Di Rosa szerint azért, mert nem stimmeltek az átutalási adatok. Az FBI ezután Renisont is kihallgatta, aki szerint a pénznek "egy magyar számlán kellett volna lennie, vagy ha ott nem, hát nem tudni, hol".

A Portland Press Herald szerint ugyanakkor az FBI az ügyben három magyarországi átutalást is azonosított, amelyekkel 2008 és 2009 nyara között egy magyar bankból összesen több mint 150 000 dollárt utaltak Di Rosa feleségének a számlájára. Erről a számláról aztán több nagy értékű csekket állítottak ki a másik vádlott, Renison részére. Az átutalásokat az FBI szerint két magyar ügyvéd intézte, egyikük a vád szerint átvert Jablonski pénzét kezelte, a másik a polgárdi projektért felelt: Di Rosa első bírósági vallomása szerint a két ügyvéd férj és feleség.

Di Rosát 2010 júliusában meghallgatta a Main állami bíróság az eltűnt pénzről. A férfi a Manchester Patch szerint azt vallotta, hogy fogalma sincs, mi lett a pénzzel, de nem hiszi, hogy elköltötték volna. A férfi azt állította, hogy feleségével együtt rokkantsági nyugdíjból és kölcsönökből élnek, többek között Renisonnak is tartoznak mintegy 10 000 dollárral.

A két férfit Connecticut államban tartóztatták le június 2-án csalás vádjával, de az ügyet áthelyezték a Maine állami szövetségi bíróságra. A vádlottakat 50 000 dollár óvadékért helyezték szabadlábra, az ügyükben még nem tűztek ki tárgyalási napot. Ha bűnösnek találják őket, akár 20 év börtönt és 250 000 dolláros büntetést is kaphatnak - írja a Manchester Patch.

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor
Polgárdi mellé tervezték az állítólagos kaszinót

A Manchester Patch elérte a jelenleg is Manchesterben élő Di Rosát, aki csupán annyit mondott, hogy "ez kicsit kicsúszott a kezünkből", majd az ügyvédjéhez küldte a lapot. Az ügyvéd a lap szerint eddig nem válaszolt a megkeresésekre. Az amerikai lapok az ügyben érintett magyar ügyvéd szerepéről, illetve az állítólagos beruházás hátterével alig foglalkoztak. Az [origo] megpróbálta elérni az állítólagos projekt vezető ügyvédjét az ügyvédi irodáján keresztül, de kollégái csak későbbre ígértek visszahívást.

Feledésbe merült tervet emlegetnek Polgárdiban

Az [origo] megkereste az ügyben Polgárdi önkormányzatát, hogy megtudja, valóban érdeklődtek-e 2008 környékén befektetők a településen, Pahola Tünde jegyző azonban nem tudott ilyen tervekről. "A vádlottak neve és a projekt se mond semmit, a képviselőtestület elé biztosan nem került ilyen terv mostanában" - mondta, de hozzátette, hogy a szóbeszédből úgy tudja, jóval korábban volt kaszinóépítés tervbe véve a településen.

"Az elmúlt 10 évben biztosan nem volt itt semmi ilyesmi, de az 1990-es évek elején, közepén voltak itt befektetők, akik kaszinót akartak építeni" - erősítette meg Borbély István, aki 1990-től 2010-ig volt a település polgármestere. A korábbi polgármester szerint a német, svéd és amerikai befektetők magyar jogi képviseleten keresztül egyeztettek a tervekről, de a beruházás végül nem valósult meg.

A befektetők telekvásárlásról tárgyaltak a helyi gazdákkal, a kormányzattal pedig arról egyeztettek, hogy engedélyt kapjanak a szerencsejátékokra - mondta Borbély. "Ez ilyen magánjogi ügylet volt, az önkormányzatot nem nagyon akarták bevonni, hozzánk csak azért fordultak, hogy engedélyeznénk-e, ha ilyen szállodákat építenének. A testületnek nem volt kifogása ellene" - tette hozzá. A projektről azonban bő egy évtizede nem hallottak, az a polgármester szerint végül "kútba dőlhetett", mert a kormány nem adta meg a szükséges engedélyeket a szerencsejátékokhoz.

Fejér megyében az elmúlt években nagy vihart kavart egy másik, King's City néven futó, másfél milliárd eurós turisztikai beruházás, amely szintén luxuskaszinót épített volna amerikai, izraeli, német és magyar üzletemberek pénzéből. A kaszinó helyszínéül szolgáló állami területhez 2008 júliusában a befektető telekcserével jutott hozzá, de azt utólag megtámadták, és a projekt végül meghiúsult. Az ügyben azóta is folynak vizsgálatok (a sukorói kaszinóberuházásról szóló összes cikkünket itt találja). Az egyelőre nem egyértelmű, hogy a két, egymástól mindössze 35 kilométerre lévő településen tervezett kaszinóberuházásnak volt-e köze egymáshoz.