Népszabadság: Előzhetnek a táppénzesek a szakrendelőkben

Influenza, H1N1, védőoltás, háziorvos
Vágólapra másolva!
A kormány tervei szerint ezentúl a rendelési idő legfeljebb hatvan százalékát az aktív dolgozók vizsgálatára kell majd fenntartani a szakrendelőkben. A júliusban életbe lépő szabály miatt a nyugdíjasok, a diákok, a munkanélküliek és a kismamák hosszabb várakozási időre számíthatnak.
Vágólapra másolva!

A Népszabadság szerint a kormány arra kötelezné az egészségügyi szakellátást, hogy a rendelési idő legfeljebb 60 százalékát az aktív dolgozók soron kívüli vizsgálatára tartsák fenn. A napilap szerdai száma arról ír, hogy a várhatóan júliustól hatályos szabálytól a kormányzat azt reméli, hogy ha a táppénzen töltött összes időszak akár csak egyetlen nappal is megrövidül, az elvileg akár 2,8 milliárd forint megtakarítással is járhat.

A Népszabadság azt írja, hogy miután már ma is meglehetősen sokat kell várakozni a szakrendeléseken, az inaktívaknak meghagyott negyvenszázalékos rendelési időben az orvosok képtelenek lesznek megbirkózni a nyugdíjasok, a munkanélküliek, a gyeses anyák és a diákok ellátásával.

A lapnak több szakrendelő vezetője is azt mondta, értik a kormányzati "segítő szándékot", de ez a terv megoldhatatlan feladat elé állítaná őket.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkársága szerint a kormány javaslata csak azt írná elő, hogy a járóbeteg-szakellátások rendelési idejében a keresőképtelenség miatt soron kívüli esetek ellátására fordítható idő nem haladhatja meg az adott szakrendelés napi rendelési idejének 60 százalékát. A szakmailag indokolt esetek nem szenvedhetnek hátrányt az ellátás során a keresőképtelen betegekkel szemben - közölte az államtitkárság.

A keresőképtelenséget megállapító orvos soronkívüliséget biztosító beutalót akkor adhat, ha a beteg táppénzre jogosult és ugyanazon betegségéből adódóan folyamatosan, legalább 15 napon át fennáll a keresőképtelensége - olvasható a szerdai közleményben. A feltételek előírásával megakadályozható, hogy egyes biztosítottak a soron kívüli ellátás lehetőségének igénybevétele érdekében keresőképtelen állományba vetessék magukat - közölte az államtitkárság.