Beragasztott szájú emberek, körbehordott koporsó - kik és miért tüntettek eddig a kormány ellen?

Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete, Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete, Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége, demonstráció, tüntetés, rendvédelmi dolgozók demonstrációja, Országház
Vágólapra másolva!
Tűzcsapnyitogatással, szigszalaggal leragasztott szájjal, körbehurcolt koporsóval is tüntettek már az Orbán-kormány különféle intézkedései ellen. A tiltakozókat szakszervezetek, pártok vagy Facebook-csoportok csődítették össze. A legtöbb embert az Alkotmánybíróság, a sajtószabadság, illetve a saját nyugdíjának védelme mozgatta meg. Tüntetések a kormány egy éve alatt.
Vágólapra másolva!

2010. október 26. - A Vám- és Pénzügyőrség Független Szakszervezete (VPFSZ) tüntetett a Nemzetgazdasági Minisztérium előtt azért, mert nem kapták meg beígért juttatásaikat - például a felderítési jutalmat vagy a mozgóbért -, és mert nem kérdezték meg őket a 2011. évi bértáblák módosításáról.

2010. november 2. - Az Alkotmánybíróság jogkörének szűkítése ellen tüntetett a Demokratikus Charta, a vezérszónok a mozgalom alapítója, Gyurcsány Ferenc egykori miniszterelnök volt. Miután az Alkotmánybíróság megsemmisítette a 98 százalékos különadóról szóló törvényt, a Fidesz úgy korlátozta az Ab működését, hogy kivette a hatásköréből azokat a kérdéseket, amelyekről nem lehet népszavazást tartani.

2010. november 3. - Az LMP az Alkotmánybíróság épülete előtt tüntetett az Alkotmánybíróság jogainak védelmében. Schiffer András, a párt frakcióvezetője a több száz tüntető előtt azt mondta, hogy ha a kormánypártok elérik a céljukat, és korlátozzák a testület jogkörét, nem lesz, aki megvédje az embereket a zsebükben turkáló hatalomtól.

2010. november 24. - Több százan tüntettek a Kossuth téren a kormány terve ellen, amellyel a magán-nyugdíjpénztári befizetések elvonásáról döntött. Akkor még csak arról volt szó, hogy az állam 14 hónapig az államkasszába utaltatja a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket. Még nem kellett választani a magán- és az állami nyugdíjpénztár között, a kormány még csak arról döntött, hogy lehetővé teszi a visszalépést.

2010. december 2. - Egyetemisták tüntettek az Alkotmánybíróság jogköreinek szűkítése ellen. "Ne mi legyünk az utolsók, akik jogállamban nőttek fel" - mondták.

2010. december 4. - Három szakszervezeti tömörülés tartott tüntetést a budapesti Roosevelt téren, többek között a 98 százalékos különadó és a kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszer felszámolása ellen.

2010. december 12. - A Hősök terén mintegy kétezren gyűltek össze, hogy a nyugdíjpénztári rendszer átalakítása ellen tüntessenek. A hét civil szervezet által összehívott demonstráción petíciót írtak alá arról, hogy tiltakoznak - többek között - az ellen, hogy a kormány visszakényszeríti a magán-nyugdíjpénztári tagokat az állami rendszerbe.

2010. december 20. - A Szabadság téren nagy tömeg gyűlt össze, és az új médiatörvény ellen demonstrált. A törvényjavaslat nyomán több újság üres címlappal jelent meg; számos európai lap és politikus élesen bírálta a magyar kormányt, amely többször magyarázkodni kényszerült az európai bírálatok miatt. Magyarország uniós elnökségének első pár hete a médiatörvényt ért bírálatok elleni védekezésről szólt.

2011. január 14. - Beszigszalagozott szájjal tüntettek több ezren a Kossuth téren a médiatörvény ellen. A demonstrációt a Facebook közösségi portálon szervezték, a tüntetők pedig az új médiatörvény módosítását és a Médiahatóság politikai függetlenségét követelték. Ugyanezen a napon Bécsben is több száz demonstráló gyűlt össze a magyar nagykövetség előtt. Ezt a tüntetést kilenc szervezet, köztük az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet és a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró-szervezet bécsi irodája, a bécsi Concordia Sajtóklub és más ausztriai újságíró-szervezetek, valamint az osztrák felsőoktatási hallgatói önkormányzat támogatta.

2011. január 27. - Összesen öt magyar városban tüntettek a sajtószabadság védelmére hivatkozva. Ezt is a Facebookon szervezték, és a budapesti megmozduláson ismét több ezren voltak.

2011. március 15. - Ismét több ezren tüntettek a médiatörvény ellen, a demonstráción felszólalt Adam Michnik is.

2011. április 9. - Tüntetést tartott több magyar és európai szakszervezeti szövetség az európai megszorítások ellen. A demonstrációt azért Budapesten rendezték, mert jelenleg Magyarország az EU soros elnöke, szombaton pedig Budapesten tanácskoztak az EU pénzügyminiszterei. A tüntetésen több mint tízezren vettek részt.

2011. április 11. - Egyhetesre tervezett megmozdulást tartottak Budapesten a rendvédelmi dolgozók, főként a korkedvezményes nyugdíjuk tervezett elvétele ellen, ezenkívül életpályamodellt követeltek "halálpályamodell" helyett. Ez volt a tűzoltók, vámosok, rendőrök első nagy tüntetése: több ezer rendőr, katona, tűzoltó, börtönőr és vámos indult el a Hősök teréről a Kossuth térre, füstbombákat dobáltak és tűzcsapokat nyitogattak vonulásuk közben.

2011. április 15. - Több ezren tüntettek az alkotmányozás ellen az Alkotmány utcában. A tüntetést az a Facebook-csoport szervezte, amely korábban a médiatörvény elleni nagyobb megmozdulásokat is összehívta. Az Egymillióan a magyar sajtószabadságért csoport szónokai többek között a kisebbségek jogait hiányolták, a házassággal, a magzati élet védelmével kapcsolatos és a romákat érintő intézkedések miatt kritizálták a Fidesz-KDNP új alaptörvény-tervezetét.

2011. április 16. - Az alkotmányozás ellen, és "a köztársaságért" tüntetett a Demokratikus Charta és Gyurcsány Ferenc.

2011. április 17. - Az LMP is az új alkotmány ellen tüntetett.

2011. május 6. - Nyugdíjuk védelmében egész napos tüntetést tartottak a rendvédelmi dolgozók Budapesten. A belvárost megint füstbombákkal borították ködbe, kereplőkkel és dobokkal vonult fel a tömeg, amely előtt este megjelent Pintér Sándor belügyminiszter is.

2011. május 23. - A korkedvezményes nyugdíjak elvétele ellen tüntetett a Szima Judit vezette Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete is, a Kossuth téren nagy tömeg gyűlt össze.

2011. május 30. - Több ezer rendvédelmi dolgozó tüntetett megint a Kossuth téren, a korkedvezményes nyugdíjak elvétele ellen.

2011. június 5. - A kormány oktatási elképzelései ellen tüntettek a pedagógus-szakszervezetek az oktatási államtitkárság épülete előtt. A szakszervezetek szerint ha a kormány továbbra sem vonja be őket a javaslatok előkészítésébe, akkor ősszel az érdekérvényesítés keményebb formáját, a sztrájkot is bevetik. A körülbelül háromezer fős tömeg nagy része a zápor ellenére is kitartott.

2011. június 6. - A Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete tüntetett a Parlament előtt. Ezen a napon fogadta el az országgyűlés a rendvédelmisek tiltakozása ellenére a korkedvezményes nyugdíjak átalakításáról szóló alkotmánymódosítást.

2011. június 9. - A korkedvezményes és korengedményes nyugdíjak megtartásáért szerveztek tüntetést a mozdonyvezetők is. A Mozdonyvezetők Szakszervezetének felhívására mintegy ezerfős tömeg gyűlt össze a Nyugati pályaudvarnál, majd rendőri kísérettel vonultak a Kossuth térre, ahol a kormányt kritizáló szónokok tartottak beszédet. (Tudósítás itt, képek itt.)