Igazolatlan iskolai órák miatt több száz baranyai család veszíti el a családi pótlékot

Vágólapra másolva!
Több mint négyszáz baranyai diák lépte túl idén az ötven igazolatlan órát, ezért szüleiktől megvonják a családi pótlékot - írta a Dunántúli Napló. A visszatartott támogatások helyzetét negyedévente vizsgálják felül.
Vágólapra másolva!

Több száz baranyai szülőtől vonják meg határozatlan időre a családi pótlékot, mert a tanév végére gyermekeik igazolatlan iskolai óráinak száma meghaladta az ötvenet. Borsyné dr. Kovács Zsuzsanna, a Baranya Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatalának vezetője elmondta, legutóbbi összesítésük alapján 411 diák lépte túl az ötvenes határt, a támogatást pedig 245 esetben függesztik fel.

A családi pótlék eljuttatását határozatlan időre függeszti fel az állam, a szankciókat pedig háromhavonta vizsgálják felül. A támogatást egyébként januárban már megvonták 23 dunántúli diák esetében, de arról nincs adat, hogy ebből hányan jogosultak ismét a juttatásra.

Az iskolakerülő diákok elsöprő többsége Pécsett, illetve a nagyobb baranyai városokban tanul - írja a Dunántúli Napló. A notórius hiányzók többsége hetedik-nyolcadik osztályos, vagy már középiskolás. Pécsett az üzletek, pályaudvarok, szórakozóhelyek mellett a belvárosban található bevásárlóközpont számít a legnépszerűbbnek azok körében, akik lógnak az iskolából.

2010 augusztusának végétől él az a törvénymódosítás, amelynek értelmében, ha egy gyereknek több mint ötven igazolatlan iskolai órája van, akkor az adott település jegyzője elrendeli védelembe vételét, és egyben a támogatás felfüggesztését. A törvény szerint a szülőket figyelmeztetni kell gyerekük tizedik igazolatlan hiányzása után, így elvileg nem érheti őket váratlanul ez az intézkedés.