Teljesen átalakítja a közszolgák munkáját a kormány stratégiája

Navracsics Tibor, miniszterelnök-helyettes, interjú, Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Vágólapra másolva!
Új javadalmazási rendszert, életpályamodellt és hivatásetikai szabályzatot vezet be a kormány a közszolgáknak. A 33 pontos Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Programot kedden mutatták be Budapesten.
Vágólapra másolva!

Jövő év január 1-jétől bevezeti a kormány a közszolgálati életpályák összehangolt rendszerét, az életpályamodelleket és az új javadalmazási rendszert - derül ki a kedden bemutatott Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Programból. A stratégia szerint az év végéig létrejön a kormányzati személyügyi centrum, augusztus 31-éig pedig kidolgozzák a közszolgálat egységes hivatásetikai szabályzatát.

Még idén szeptember 30-áig új e-közigazgatási, valamint számonkérhetőségi és antikorrupciós intézkedési tervet fogadnak el. Emellett - a program 33 pontból álló intézkedési terve szerint - év végéig egy folyamatosan frissülő állami feladatkatasztert készítenek, befejezik az alapítványok, közalapítványok rendszerének felülvizsgálatát, tovább csökkentik a vállalkozói adminisztratív terhek mértékét. Jövő június végéig létrehozzák a Nemzeti Egységes Kártyarendszert.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Program bemutatóján kifejtette, hogy a közigazgatás alapvető célja Magyarország, a magyar nemzet szolgálata azért, hogy ismét Európa egyik legvirágzóbb, legstabilabb és legelőrehaladóbb nemzete legyen.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter elmondta, hogy 1990 óta mintegy ötven kormányhatározat született a közigazgatás racionalizálásáról, ezeket azonban nem követte cselekvés.

Ezért Navracsics Tibor szerint szakítani kell az elmúlt húsz év rossz hagyományaival, és egy olyan cselekvési tervre van szükség, amely prognosztizálhatóvá teszi a változásokat a közigazgatás résztvevőinek és az érdeklődőknek.