A táppénzcsalók és álrokkantak ellen lép fel a parlament kedden

parlament
Vágólapra másolva!
A büntető törvénykönyv módosításáról szavaz a parlament kedden, így a jövőben akár két év börtönt is kaphatnak a táppénzzel trükközők. Döntés születhet az 555 évvel ezelőtti nándorfehérvári diadal megünnepléséről is.
Vágólapra másolva!

Ha a képviselők megszavazzák kedden, akkor új bűncselekmény kerülhet a büntető törvénykönyve (Btk.), a költségvetési csalás. A kormány április végén kezdeményezte, hogy bárki, aki közpénzekkel él vissza, 100 ezer forintos értékhatár felett 2-től 10 évig terjedő szabadságvesztéssel legyen sújtható.

A költségvetési csalás alá tartozna többek között az adócsalás, a munkáltatással összefüggő csalás, a csempészet, az áfacsalás vagy a jövedékiadó-csalás is. Akár két évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető lesz az, aki visszaél a társadalombiztosítási, szociális vagy más jóléti juttatással, így például a rokkantnyugdíjjal vagy a táppénzzel, és a kár értéke meghaladja a 20 ezer forintot.

A képviselők kedden módosíthatják az Alkotmánybíróság tagjait jelölő eseti bizottság létrehozásáról szóló országgyűlési határozatot is, így a jövőben a parlament választhatná meg a 15 tagúra kibővített létszámú Alkotmánybíróság elnökét. A Fidesz-frakció hivatalosan kedden dönt az új alkotmánybíró-jelöltekről.

Döntés születhet továbbá a devizahiteleseket segítő törvényjavaslatról, valamint a köztársasági elnök jogállásáról és javadalmazásáról, a népszavazásról, a honvédelemről, a sporthuliganizmusról, valamint a közfoglalkoztatásról és közbeszerzésekről szóló kormányzati törvényjavaslatok sürgős tárgysorozatba vételéről.

Kormánypárti kezdeményezésre parlamenti döntés születhet az 555 évvel ezelőtti, július 22-ei nándorfehérvári diadal emléknapjáról is.