Kokárda viselését kérte a melegfesztivál szervezője

Vágólapra másolva!
Szivárvány- és nemzetiszínű kokárda viselésére kérte a melgeket a vasárnap kezdődő 16. Budapest Pride melegfesztivál szervezője, aki kritizálta az új alkotmányt, és a melegek jogainak szűkítésétől tart.
Vágólapra másolva!

Olyan alaptörvényt fogadott el az országgyűlés, amely diszkriminatív módon korlátozza a leszbikus és meleg emberek jogait, vagy éppen elhallgatja, hogy ebben az országban is élnek ilyen emberek - mondta Steigler Sándor, a rendezvényt szervező Szivárvány Misszió Alapítvány kuratóriumi elnöke a Budapest Pride melegfesztivál vasárnapi nyitóünnepségén.

Steigler Sándor hozzátette: "csak reménykedni tudunk abban, hogy a törvénykezés további folyamában az úgynevezett sarkalatos törvények nem fogják tovább szűkíteni a jogainkat".

A kuratóriumi elnök összefogásra szólította fel a melegeket, ennek jelképeként szivárvány- és nemzetiszínű kokárda viselésére kérte az érintetteket. Mint fogalmazott: "ezt egészen addig viselnünk kell, amíg Magyarországon az LMBT (leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű) emberek jogegyenlőségéről nem beszélhetünk minden területen".

Amerika melletük van

Timothy A. Betts, az Egyesült Államok nagykövetségének követtanácsosa beszédében hangsúlyozta: egy társadalom akkor a legerősebb, ha minden tagját befogadja. A diplomata szerint a politikai és társadalmi vezetőknek az egyetemes emberi jogokat kellene támogatniuk intoleráns nézetek erősítése helyett. Úgy fogalmazott: "harcolnunk kell a gyűlölet és az intolerancia ellen, valamint védelmeznünk és erősítenünk kell a minden embert megillető jogokat".

A követtanácsos felidézte Hillary Clinton amerikai külügyminiszternek a homofóbia és transzfóbia elleni idei világnap alkalmából elmondott üzenetét: "sok még a tennivaló az LMBT közösséget sújtó egyenlőtlenség és diszkrimináció megszüntetéséért. Ha leszbikus, meleg, biszexuális vagy transznemű vagy, tudnod kell, hogy az Egyesült Államok melletted van, és rendíthetetlenül kiáll a gyűlölet felszámolásáért".

Az egyhetes fesztiválon egyebek mellett filmvetítések, műhelybeszélgetések, kiállítások lesznek, június 18-án pedig megrendezik a meleg méltóság menetét, amely a Hősök tere-Oktogon-Bajcsy-Zsilinszky út-Kossuth tér útvonalon halad majd.

Magyarországon 1993 decemberében - az AIDS-világnaphoz kapcsolódóan - tartották meg a hazai melegszervezetek az első melegfilmfesztivált a Toldi moziban, az első melegfelvonulás pedig 1997. szeptember 6-án volt Budapesten.