Elhunyt Szöllősy Irén, a Futrinka utca Cicamicájának bábosa

Vágólapra másolva!
Elhunyt Szöllősy Irén Jászai-díjas bábművész. A művész hangját többek között a Futrinka utca című bábjátékból ismerhették a nézők, de számos színházi alakítása is emlékezetes volt. Szőllősy Irén halálhírét családja jelentette be vasárnap.
Vágólapra másolva!

Életének 92. évében, szombat délután elhunyt Szöllősy Irén Jászai-díjas bábművész, kiváló művész - közölte a művész családja vasárnap.

Szöllősy Irén 1920. február 14-én született Budapesten. Pályáját 1946-ban kezdte a Nemzeti Színházban, majd három évvel később az Állami Bábszínház társulatához szerződött. Pályája során megformálta Tarahovszkaja A csuka parancsára című darabjának cárkisasszonyát, Gozz-Heltai A szarvaskirály Angéláját, de volt Titánia és Hermia a shakespeare-i Szentivánéji álomban, valamint a lány Bartók A csodálatos mandarinjában. Látható volt Kencefice szerepében a Gabbe-Tótfalusi-féle Hamupipőkében, a Gulliver Liliputban című előadásban és a Háry János Örzséjeként is.

A televízióban a Bálint Ágnes által írt Futrinka utcában ő mozgatta Cicamica figuráját, és ő szólaltatta meg kedves, türelmes hangján is. Emellett Tóth Eszter Zsebtévéjében is nagy sikereket aratott Bunyó Bálint, a sündisznócska és Csupafül megformálójaként. A művész a bábszínészképző tanfolyamon is tanított.

Munkásságát 1953-ban Jászai Mari-díjjal jutalmazták, majd 1967-ben megkapta a bábszínházi aranygyűrűt. 1981-ben érdemes művész, 1989-ben kiváló művész címet kapott, 1996-ban pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjével tüntették ki.