A következő tíz kormány kezét is megkötné Orbán Viktor

Vágólapra másolva!
A következő kormányok kezét is meg akarja kötni gazdasági szempontból Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő egy osztrák lapnak adott interjúban beszélt arról, hogy a kétharmados törvények kiterjesztésével szeretne stabilitást garantálni egyes gazdasági ügyekben akár a következő tíz kormány idejére is.
Vágólapra másolva!

A kétharmados törvényekről, az európai egységről és Magyarország jövőjéről adott interjút Orbán Viktor miniszterelnök a legnagyobb példányszámú osztrák napilapnak, a Kronen Zeitungnak. Orbán többek között azt mondta, hogy a kétharmados törvények körének kibővítésével meg akarja kötni a következő kormányok kezét.

A miniszterelnök arról beszélt, hogy a kétharmados törvényeket egyes gazdasági törvényekre is kiterjesztik. "Nem csinálok titkot abból, hogy ebben a vonatkozásban megkötöm a következő kormány kezét. És nemcsak a következőét, hanem a következő tízét" - mondta. Orbán ezt azzal indokolta, hogy "bizonyos dolgokban stabilitásra van szükség, amelyeket meg lehet változtatni, de csak konszenzussal". (A 2012. január elsején életbe lépő új alaptörvény rendelkezik arról, hogy sarkalatos (azaz kétharmados) törvényben kell rögzíteni a közteherviselés és a nyugdíjrendszer alapvető szabályait).

A miniszterelnök kijelentette, hogy Magyarországon a köztársaság legfelső hatalmi szerve továbbra is a parlament, az országgyűlés által elfogadott kétharmados törvények pedig gyakorlati, nem pedig ideológiai kérdéseket rendeznek. Arra a felvetésre, hogy politikusi tevékenysége viták kereszttüzében áll, kijelentette: egy politikusnak számolnia kell a bírálatokkal.

"Csak olyan kinevezéseket hajtottam végre, amelyekhez jogom volt" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kronen Zeitungnak. Orbán azokra a bírálatokra reagált ezzel, amelyek szerint tekintélyelvű rendszert épít ki Magyarországon. "Olyan emberekkel, akik tönkretették az országot, nem akarok együttműködni" - jelentette ki az interjúban a kormányfő.