Hagyó Miklós kikerült a házi őrizetből

Vágólapra másolva!
Megszüntette Hagyó Miklós házi őrizetét pénteken a Fővárosi Bíróság (FB). A volt szocialista főpolgármester-helyettest a BKV-ügy kapcsán egyebek mellett bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezeléssel és zsarolással gyanúsítják.
Vágólapra másolva!

Jogerős döntésével a Fővárosi Bíróság megváltoztatta a Pesti Központi Kerületi Bíróság korábbi ítéletét, amely három hónappal - de legfeljebb augusztus 23-ig - meghosszabbította Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes házi őrizetét. Az FB szerint tévedett az elsőfokú bíróság abban, hogy továbbra is fennállnak a házi őrizet fenntartásának feltételei. A jogerős határozat szerint csak tényeken alapuló következtetés alapján lehet állást foglalni abban, hogy indokolt-e a házi őrizet további fenntartása.

A volt szocialista főpolgármester-helyettest tavaly május 14-én gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették; mentelmi jogának megszűnése után tavaly május 26-án helyezték előzetes letartóztatásba. Hagyó Miklóst február végén engedték ki az előzetes letartóztatásból, azóta házi őrizetben volt.

A gyanú szerint Hagyó közvetlenül vagy közvetítőin keresztül utasításokat adott a BKV egyes vezetőinek arra, hogy a cég számára szükségtelen szerződéseket kössenek, például a HÉV utastájékoztató-rendszerével, tanácsadással, kommunikációs tevékenységekkel összefüggésben. Tavaly augusztus végén Hagyó Miklóst zsarolással is meggyanúsították: a hatóságok szerint 2008-ban főpolgármester-helyettesként arra utasította Balogh Zsoltot, a BKV akkori megbízott vezérigazgatóját, hogy adjon át neki évente 15 millió forintot.