Esélyegyenlőségi kampányba csempészte az abortuszellenes plakátokat a kormány

Abortusz ellenes kampány, plakát,
Vágólapra másolva!
Visszafizettetné a magyar kormánnyal az egyik uniós biztos az esélyegyenlőségi programokra kapott EU-támogatást, mert abból abortuszellenes, az örökbeadást népszerűsítő kampány indult Magyarországon. A szociális államtitkár szerint a EU által meghirdetett programba belefér az abortusz témája, az egyik fő cél a népességfogyás mérséklése. A kormány úgy értelmezte, hogy az abortuszellenes plakátok egy "általános tudatformáló kampány" részei.
Vágólapra másolva!

"Egyensúly a családban + egyensúly a munkában = egyensúly a világban" - ezzel a szlogennel hirdette meg május elején Soltész Miklós szociális államtitkár azt a kampányt, amelynek egyik eleme, az abortusz helyett örökbefogadást ajánló plakátkampány szerdán az Európai Parlamentben is téma volt.

Viviane Reding EU-biztos egy kérdésére válaszolva azt mondta, az abortuszellenes kampány nincs összhangban a Progress elnevezésű program szabályaival, ezért az Európai Bizottság felszólította Magyarországot, hogy vonják be a plakátokat. Az EU-biztos azt is hozzátette, hogy Brüsszel fellép, ha jogellenes magatartást tapasztal, és kilátásba helyezte, hogy visszakövetelik a megítélt támogatási összeget.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) csütörtökön szűkszavúan reagált Reding kijelentésére. Közleményükben azt írták: az ügyet jogi, technikai kérdésként kezelik. "A szerződést a Progress program pályázati pénzéről eltérően értelmeztük" - írta a közlemény, amely szerint a minisztérium "rövid úton" tisztázni fogja a nézeteltérést az Európai Bizottsággal, és ha nem tudja eloszlatni annak kétségeit, akkor levonják "a megfelelő következtetéseket".

A 2007 óta futó Progress az EU foglalkoztatási és társadalmi szolidaritási programja. A célja az, hogy támogatást nyújtson olyan uniós célkitűzések megvalósításához, mint a foglalkoztatás, a társadalmi befogadás, a szociális védelem, a hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelem és a nemek közötti esélyegyenlőség. A Progress költségvetése a 2007 és 2013 közti költségvetési időszakban összesen 743,25 millió euró.

Cél a diszkrimináció elleni fellépés

A Nefmi legutóbb 300 ezer eurót (közel 80 millió forintot) kapott a programból, ami a Soltész által bemutatott, Együtt az egyenlőségért néven futó program költségeinek 80 százalékát fedezi. A program honlapján közzétett tájékoztató szerint az idei, Együtt az egyenlőségért program a kormányváltás miatt némileg más, mint a korábbi években, de célja továbbra is a diszkrimináció elleni fellépés, illetve az esélyegyenlőség elősegítése.

Forrás: MTI/Kallos Beas
Az abortusz helyett örökbefogadást ajánló plakátkampány szerdán az Európai Parlamentben is téma volt

Soltész Miklós május elején úgy jelentette be a programot, mint amelynek küldetése, "hogy növekedjen a nemek közti szolidaritás és partnerség elsősorban a munka és a családi élet tekintetében." Az államtitkár által 110 millió forintos költségvetésű programnak öt eleme van: egy esélyegyenlőségi tudásportál, az Esély Nap 2011 fesztivál, egy konferencia és egy képzési program, illetve az "általános tudatformáló kampány".

A kampány az államtitkár nyilatkozata szerint egyrészt a férfiakat célozta meg, azt hangsúlyozva, hogy nekik is be kell kapcsolódniuk a házimunkába és a gyermeknevelésbe. A kampány másik eleme az, hogy megszólítsa az abortusz előtt álló nőket, és inkább az örökbeadást ajánlja nekik (az [origo] csütörtökön megkérdezte a Nefmitől, hogy az egyes elemekre mennyi pénz jutott, de választ mostanáig nem kaptunk).

Tudásformáló kampány

Bár a Nefmi erről nem nyilatkozott, Soltész május eleji nyilatkozataiból kiderült, hogy mi lehet a minisztérium és az Európai Bizottság közti nézetkülönbség oka. Soltész ugyanis arról beszélt: az egyik legfontosabb törekvés, hogy mérsékelje, majd megállítsa a népességfogyást. Az államtitkár szerint a cél megvalósításának eszközei lehetnek a nemek közti hátrányos megkülönböztetést csökkentő intézkedések, és a tudatformáló kampány is.

Tavaly év vége óta több bírálat érte a kormányt az abortusz miatt, mivel a kritikusok szerint a kabinet lengyel típusú szigort, vagyis szinte teljes tilalmat készít elő. Az idei költségvetés tervezésekor kiderült például, hogy egyharmadára csökkent a terhességmegszakításokra szánt pénz, a tavalyi 1,6 milliárd forint helyett 2011-re csak 500 milliót terveztek be.

A bírálatok másik oka, hogy az új alkotmány koncepciójába bekerült, hogy az ember életét a fogantatásától kezdve védelem illeti meg. Az alaptörvény tervezetének magzatvédelmi rendelkezése konfliktust okozott a kormánypártok közt is. Februárban végül az a döntés született, hogy az alaptörvényben megemlítik ugyan a magzatok védelmét, de nem mondják ki egyértelműen, hogy a fogantatástól kezdve embernek számítanak. A kormánypártok ígérete szerint nem változtatnak majd a jelenlegi abortuszszabályokon sem.

A Nefmi plakátkampánya felerősítette a kritikákat. "Soltész Miklós államtitkár világossá tette, hogy a kormány Lengyelországot tekinti követendő példának, ahol Európa egyik legszigorúbb abortuszszabályozása van életben" - írta például közleményében a nők jogainak védelmével foglalkozó Patent Egyesület. Súlyos felelőtlenségnek nevezte a kampányt az LMP is. Az ellenzéki párt szerint hasznosabb lenne a védekezésre buzdítani a fiatalokat, mint arra, hogy szüljenek meg egy nem kívánt gyermeket.

Magyarországon évek óta enyhén csökken a művi terhességmegszakítások száma. 2009-ben összesen 42 256 abortuszt végeztek, 2010-ben pedig 39 338-at. Az egészségbiztosító bizonyos esetekben részben vagy egészben kifizeti a beavatkozás költségét. A műtét költségének 30 százalékát kell fizetnie a betegnek, ha szociális ellátásra jogosult, illetve a felét, ha kisgyermeket nevel és gyest kap. A kiskorúak esetében ingyenes a beavatkozás.