Saját képviselőjét is jelöli alkotmánybírónak a Fidesz

Vágólapra másolva!
Többek között Balsai István fideszes képviselőt és Pokol Béla politológust, egykori kisgazda képviselőt jelölik a kormánypártok az Alkotmánybíróság új tagjai közé a kiszivárgott információk szerint. Balsai megerősítette a jelöléséről szóló hírt az [origo]-nak. A jelöltekről két hét múlva szavazhat az országgyűlés. 
Vágólapra másolva!

Balsai István fideszes országgyűlési képviselő mellett Szívós Mária, a Fővárosi Bíróság tanácselnöke, Pokol Béla jogász, politológus, egyetemi tanár és Szalay Péter jogász neve szerepel a Fidesz alkotmánybíró-jelöltjeinek névsorában - erősítették meg kormánypárti forrásból a Magyar Nemzet információját az MTI-nek. Balsai az [origo]-nak megerősítette, hogy a jelöltek között van.

Tudok a jelölésről, megtisztelőnek tartom - mondta az [origo]-nak Balsai István, aki hangsúlyozta, hogy az országgyűlés kétharmadának szavazata szükséges a megválasztásához. Ez ugyanakkor nyilván nem lesz akadály, miután a Fidesz-KDNP-nek kétharmados többsége van a parlamentben. Arra a kérdésre, hogy ki közölte vele, hogy alkotmánybírónak jelölték, azt mondta a képviselő: "tudok a jelölésről, nem az én döntésem".

Az ötödik új alkotmánybíró Dienes-Oehm Egon, a KDNP jelöltje lehet, aki az első Orbán-kormány alatt a Külügyminisztérium integrációs államtitkárságának helyettes vezetője, majd főcsoportfőnöke volt, de a kiszivárgott értesülések szerint szóba került Péterfalvi Attila volt adatvédelmi ombudsman neve is.

Az országgyűlés hétfői döntése értelmében szeptember elsejétől a jelenlegi 11 helyett 15 tagja lesz az Alkotmánybíróságnak. A parlament így várhatóan öt új alkotmánybírót választ majd, egy poszt ugyanis jelenleg is betöltetlen.

Az Alkotmánybíróság tagjaira és elnökére parlamenti eseti bizottság tesz jelölést. Jelöltté az válik, aki a tizenöt tagú eseti bizottságban - amelyben nyolc képviselő fideszes, kettő KDNP-s, kettő MSZP-s, kettő jobbikos, egy pedig LMP-s - legalább nyolc igen szavazatot kap. Balsai István szerint a jelöltekről két-három hét múlva szavaz az országgyűlés.