Gyöngyöspata leköti a környék rendőreit

Vágólapra másolva!
Két Gyöngyöspatához közeli településen is lakossági panasz érkezett a polgármesterhez, mert a lakosok hiányolják a Gyöngyöspatára átjáró körzeti megbízottat. Gyöngyöspatán az ott kialakult feszültségek miatt megemelt rendőri jelenlétet rendeltek el. Egyes településeken a polgármesterek szerint nőtt a betöréses lopások száma, illetve "idegen elemek" jelentek meg.
Vágólapra másolva!

"Innen is elment a körzeti megbízott, mert Patára jár ügyelni" - mondta az [origo]-nak Nagy Károly, a Gyöngyöspatához közeli Gyöngyöstarján polgármestere. Nagy szerint emiatt náluk nem szaporodtak a bűncselekmények, de a lakosok hiányolják a körzeti megbízottat. "Olyan elemek jelentek meg, akik eddig nem voltak jelen, idegenek" - mondta a polgármester és hozzátette, hogy mivel az ő településük zsákfalu, azaz távol van a fő közlekedési útvonalaktól, ezért a falun átmenő forgalom egyébként minimális. "Tartok tőle, hogy terepszemlét végeznek" - mondta a polgármester.

"A preventív jelenlét valóban csorbát szenvedett a közelmúltban, de a települések polgárőrségei segítségünkre siettek, és több időt töltöttek szolgálatban" - mondta Balogh Tibor, a Gyöngyösi Rendőrkapitányság vezetője a Heol.hu nevű internetes újságnak. Balogh azt is hozzátette, hogy településenként eltérőek a bűnügyi adatok, de összességében nem emelkedett a bűncselekmények száma területükön. Azt is elmondta, hogy a Gyöngyöspatán történt események miatt az ott folyó munkából valóban kiveszi a részét a teljes Gyöngyösi Rendőrkapitányság.

A mintegy 2900 lakosú Gyöngyöspatán március elejétől két héten át járőröztek a Szebb Jövőért tagjai, állításuk szerint a megszaporodott bűncselekmények miatt. Ebből országos jelentőségű ügy lett, miután a Jobbikhoz kötődő szervezet azt állította, hogy a romák félelemben tartják a települést, és ennek megakadályozása érdekében tartanak vonulásokat a településen.

A gyöngyöspatai történések hatására jogszabályok is változtak, elfogadtak például egy olyan törvényt, amely három évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti a jövőben azt, aki kihívóan közösségellenes magatartásával riadalmat kelt valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz tartozó közösség tagjaiban, két évig terjedő szabadságvesztéssel pedig a közrend fenntartásán engedély nélkül tevékenykedőket.

"Belátóak vagyunk, várunk"

"Hiányzik, de nem nagy érvágás" - mondta a körzeti megbízottról Nagy Gábor, a gyöngyöstarjáni polgárőrség vezetője. Szerinte más településeken nagyobb gondot okoz az, hogy nincsen jelen a körzeti megbízott. Azt is hozzátette, hogy a rendőrség az ilyen helyzetekben általában felkéri a polgárőrséget, hogy fokozottabban figyeljenek, de konkrétan a gyöngyöspatai helyzet miatt nem keresték őket. "Szeretnénk, ha visszajönne, de belátóak vagyunk, várunk" - mondta Nagy Károly polgármester a körzeti megbízottról, és hozzátette, hogy a mostani helyzet miatt Gyöngyöspatán is szükség van rendőrre.

"A minap megrendezett közbiztonsági fórumon többen is felvetették, hogy bár két körzeti megbízott rendőrünk van, egyikük hetek óta csak Gyöngyöspatán tartózkodik, és a másik rendőrt is gyakran beosztják Gyöngyösoroszin kívüli szolgálatba. Az itt élők örülnének, ha az ő érdekeiket is figyelembe vennék" - nyilatkozta Vernyihel Lívia, a Gyöngyöspata közelében lévő Gyöngyösoroszi polgármestere a Heol.hu-nak. Azt is hozzátette, hogy a bűntettek száma nem növekedett, de a vandalizmus és a csínytevések mindennapossá váltak.

Néhány településen több a betörés

Az [origo] több más, Gyöngyöspata közelében lévő település vezetőjét is megkereste, akik elmondták, hogy a körzeti megbízottjaik valóban átjárnak Gyöngyöspatára, de állításuk szerint ez nem okoz fennakadást a településükön és lakossági panasz sem érkezett még miatta, továbbá a bűnelkövetések száma sem növekedett. "Ha ki is van vezényelve, olyan még nem fordult elő, hogy ne lett volna elérhető" - mondta az [origo]-nak a körzeti megbízottról Juhászné Barkóczy Éva, a Gyöngyöspatától pár kilométerre fekvő Petőfibánya polgármestere. A Heol.hu-nak azonban több Gyöngyöspatához közel fekvő település polgármestere azt mondta, hogy nőtt a betöréses lopások száma az utóbbi időben.

Gyöngyöspatán tavasszal az után alakult ki komoly feszültség, hogy különböző félkatonai szervezetek kezdtek járőrözni a településen, majd a Véderő nevű egyenruhás, félkatonai szervezet kiképzőtábort szervezett oda. A helyi romák ezt megfélemlítésként értékelték, majd a Vöröskereszt szervezésében a romák egy részét pár napra elutaztatták Gyöngyöspatáról. Az utaztatás egyik ötletgazdája egy amerikai üzletember volt, aki korábban az LMP választási kampányát milliókkal támogatta. A Gyöngyöspatáról szóló cikkeinket itt találja.