Győzködések ellenére ment szembe Orbánnal Réthelyi

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár, Nagy Anna, Réthelyi Miklós, sajtótájékoztató, Semmelweis-terv, Nemzeti Erőforrás Minisztérium
Vágólapra másolva!
A kormányfő kifejezett kérése és több kormányzati tisztviselő figyelmeztetése ellenére nevezte ki Réthelyi Miklós erőforrás miniszter az Operaház élére a korábbi miniszteri biztost - állították az [origo]-nak kormányzati források. Bár több találgatás megjelent lehetséges leváltásáról és a kormányfő is jelezte, hogy nem elégedett a kulturális kormányzattal, Réthelyi azt mondja, nyugodtan végzi a munkáját.
Vágólapra másolva!

Négyszemközt egyeztetett az Operaház körül kialakult helyzetről Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és Orbán Viktor miniszterelnök kedden - állította az [origo]-nak egy vezető beosztású kormányzati tisztviselő. A névtelenséget kérő forrás szerint a keddi kormányülésen nem született döntés az Operaház Réthelyi által elrendelt, de az igazságügyi minisztérium által megtorpedózott igazgatói kinevezéséről, így a jövő hétre marad annak eldöntése, hogy az Operaház főigazgatói posztjára milyen formában, hogyan írják ki a pályázatot.

A miniszterelnökkel folytatott találkozó tényét Réthelyi is megerősítette szerdán az MTI-nek, és azt mondta: a keddi kormányülés után személyesen beszélt a saját jövőjéről a miniszterelnökkel, a megbeszélést ő maga kezdeményezte. "A miniszterelnök azt mondta, végezzem tovább a munkámat" - közölte és hozzátette, hogy megnyugtató választ kapott.

Megnyugodott Réthelyi

A NEFMI múlt szerdán jelentette be, hogy Réthelyi Horváth Ádámot, a Magyar Állami Operaház eddigi miniszteri biztosát az intézmény főigazgatójává nevezte ki. Pár órával később a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) szintén közleményben reagált a NEFMI bejelentésére, amelyben gyakorlatilag megsemmisítette a miniszter döntését. Azt írták: Orbán Viktor a keddi kormányülésen "feladatul tűzte Réthelyinek, hogy az Operaház főigazgatói pályázatáról ne hozzon döntést a soron következő kormányülés előtt". Miután Réthelyi ennek ellenére - ráadásul a pályázat június 10-i elbírálási határideje előtt - lépett, a KIM szerint "a kinevezés kérdéses", Horváth Ádám pedig továbbra is csak miniszteri biztosként vezetheti az Operaházat.

A kormányzati villongás után több találgatás jelent meg Réthelyi lehetséges távozásáról. A Népszabadság meg nem nevezett forrásokra hivatkozva szerdán azt írta: Orbán már két hete keresi utódját, a lap szerint a kormányfő már hetekkel ezelőtt szóba hozta a közvetlen környezetében, hogy indokoltnak látná a változtatást a minisztérium élén, mivel olyan stratégiai ágazatokban kell a kormánynak sikert felmutatnia, mint az oktatás, illetve az egészségügy. A probléma áttételesen felmerült a vasárnapi kötcsei találkozón is, ahol az [origo] információi szerint Orbán jelezte, hogy nem elégedett a kulturális kormányzat munkájával. Réthelyi azonban szerdán azt mondta az MTI szerint, hogy nincs alapja a leváltásáról szóló sajtóhíreknek, a négyszemközt folytatott megbeszélés óta megnyugodva végzi a munkáját.

Félrehívta Orbán a minisztert

Egy, az ügy részleteit ismerő kormányzati tisztségviselő az [origo]-nak azt mondta: A május 31-i kormányülésen az "egyebek" között vetődött fel az Operánál uralkodó "áldatlan helyzet", az eszmecserében szó esett például a külföldre távozó művészekről, illetve arról is, hogy az intézményt miniszteri biztosként irányító Horváthnak "el kellene döntenie, hogy énekel vagy intézményt menedzsel". Nyilvánosan azonban szerinte nem esett szó arról, hogy a miniszter kinevezésre készülne.

A forrás szerint Réthelyi az elmúlt hetekben többször is egyeztetett az Orbán Viktorral személyesen is jó kapcsolatot ápoló Szőcs Géza kulturális államtitkárral arról, hogy az igazgatói pályázatra jelentkezők közül Horváthot látná szívesen az intézmény élén, így a kormányfő tisztában lehetett vele, hogy mire készül minisztere. A múlt heti kormányülés után, a forrás szerint Orbán Viktor félrehívta a minisztert és kérte, hogy ne hozzon döntést a következő kormányülésig.

Tenni akaró buzgalom

A NEFMI múlt szerdai bejelentése után a kormányfő az ügyet ismerő forrás szerint Navracsics Tibor közigazgatási minisztert bízta meg, hogy "rendezze le" a helyzetet. A miniszterelnök-helyettes felhívta, és választás elé állította Réthelyit, hogy vagy visszavonja magától az addigra már az MTI-ben is bejelentett kinevezést, vagy a KIM "igazítja helyre" a döntését, jelezve egyúttal, hogy a lépést érvénytelennek tekinti. Réthelyi a forrás szerint gyakorlatilag habozás nélkül a második verziót választotta, amit azzal indokolt, hogy az első esetben - belátva tévedését - le is kellene mondania.

"Egyértelműen kiderült, hogy esze ágában sincs távozni" - mondta az [origo]-nak az ügyet ismerő tisztségviselő, hozzátéve, hogy a "dolgok jelenlegi állása szerint Réthelyinek egyelőre nem is kell mennie". Egy másik, a miniszterelnökkel jó kapcsolatot ápoló kormányzati forrás szerint ez nem azt jelenti, hogy Orbán Viktor elégedett az erőforrás miniszterrel, csak azt, hogy a több találgatásban felbukkant kormányátalakítás nem most, az uniós elnökségi félév után, hanem legfeljebb csak az év végén történhet meg.

Az ügyet ismerő kormánytisztviselő szerint Réthelyi a miniszteri biztos meggyőző pályázatával indokolta a kinevezést szóvá tevő Navracsics Tibornak, hogy miért ragaszkodott ennyire Horváthhoz, a sietséget pedig azzal, hogy szeretné, ha mielőbb rendeződne a szerinte tarthatatlan helyzet az Operaházban. Egy kormányzati forrás szerint a kinevezésről két államtitkára, Halász János és Szőcs Géza is megpróbálták lebeszélni Réthelyit, aki azonban nem tágított. Az ügyet ismerő minisztériumi tisztségviselők és kormányzati vezetők az [origo]-nak egybehangzóan azt mondták, Réthelyi "szokatlan és nagyfokú önállósága" mögött nem állt több "egyszerű jó szándéknál és tenni akaró buzgalomnál".