Nem tárgyalta a budaörsi buszsáv ügyét a Fővárosi Közgyűlés

Vágólapra másolva!
Szerdai ülésén nem vette napirendre a budaörsi buszsáv ügyét a Fővárosi Közgyűlés. Az MSZP azt javasolta, hogy állítsanak fel vizsgálóbizottságot a buszsáv kialakításáról, de a testület nem szavazta meg az előterjesztést. Tarlós István főpolgármester politikai cirkusznak nevezte a buszsávról szóló javaslattételt. A közgyűlés tizenkilenc közoktatási intézmény vezetői pályázatáról döntött, és várhatóan az ülés alatt dönt a versailles-i bíróság arról, hogy jogszerű volt-e a BKV kísérlete a hárommilliárdos bankgarancia lehívására.
Vágólapra másolva!

A napirend elfogadásával kezdődött a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülése szerda délelőtt. A képviselők többsége nem támogatta az MSZP két javaslatának napirendre vételét, így azokat nem tárgyalja a testület. Az egyik előterjesztés a Budaörsi úti buszsáv kialakításával kapcsolatos vizsgálóbizottság felállításáról szólt, a másik pedig a Budapesti Egészségügyi Modell első lépését tartalmazta.

Tarlós István főpolgármester politikai cirkusznak nevezte a buszsávról szóló javaslattételt, míg az egészségügyet érintő indítvány kapcsán közölte: érdemében okafogyottnak tartja az előterjesztést, miután a kormány már döntött a kérdésben. Horváth Csaba, az MSZP frakcióvezetője felháborítónak nevezte, hogy az egészségügyet érintő előterjesztéssel nem foglalkoznak, ezért szavazást kért a napirendre vételről. A javaslat tárgyalását kilencen támogatták, ketten tartózkodtak, huszonegyen pedig nemmel szavaztak.

A Fővárosi Közgyűlés huszonhárom oktatási vezetői posztra írt ki pályázatot, ezek közül tizenkilenc pályázatot fogadott el, a fennmaradó négy álláshelyre olyan jelentkező volt, aki a pályáztatás megkezdéséig nem szerezte meg a szükséges közoktatás-vezetői végzettséget, illetve sem az alkalmazotti közösség, sem a munkacsoport nem javasolta a posztra. Az intézmények új igazgatói augusztus 15-től öt évig tölthetik be a posztot.

Várhatóan a közgyűlés ülése közben hozza meg határozatát a versailles-i bíróság az Alstom-ügyben, így feltehetőleg ez is téma lesz. A másodfokú francia hatóság még május 4-én hallgatta meg a feleket a bankgarancia lehívásának ügyében. A bíróság arról határoz, hogy jogszerű volt-e a BKV kísérlete a 3 milliárdos bankgarancia lehívására. A lépést az Alstom azért vitatja, mert szerintük a BKV jogellenesen bontotta fel a metrókocsi-szerződést, így a garancia lehívása sem lehet jogszerű.