Viharra figyelmeztetik a Mádl temetésén részt vevőket

Vágólapra másolva!
Narancssárga riasztás van az ország több pontján, Mádl Ferenc temetésének idején vihar és jégeső is előfordulhat a Fiumei úti sírkert környékén. A szervezők arra kérik a gyászolókat, hogy ha szélsőséges időjárás lesz, akkor csak az este nyolc órakor kezdődő szentmisére menjenek inkább. A volt köztársasági elnök temetése délután fél ötkor kezdődik.
Vágólapra másolva!

Vihar és jégeső is előfordulhat Mádl Ferenc temetésének idején, a szervezők arra kérik a gyászolókat, hogy figyeljék az időjárási előrejelzést - közölte a kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság kedden.

A közlemény szerint a várható intenzív záporok, zivatarok miatt az ország több régiójára narancssárga riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Több helyen jégeső is előfordulhat, és a zivatarok környezetében átmenetileg 60-90 kilométer/órás széllökések lehetnek.

A szervezők a rossz időjárási körülményekre felkészültek, de arra kérik a gyászolókat, hogy saját biztonságuk érdekében figyeljék mind a meteorológiai szolgálat, mind a szervezők jelzéseit.

Kérik továbbá, hogy ha szélsőséges időjárás lesz, lehetőség szerint inkább az este 20 órakor a Szent István-bazilikában kezdődő engesztelő szentmisén vegyenek részt, vagy a parcellánál egy későbbi időpontban róják le kegyeletüket. A család kérésének megfelelően a temetés és az engesztelő szentmise nem sajtónyilvános, de a szertartást a Magyar Televízió és a Duna Tv is közvetíti.

A volt köztársasági elnököt katonai tiszteletadás mellett, a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben, délután fél ötkor, a katolikus egyház szertartása szerint búcsúztatják. A temetésen beszédet mond Schmitt Pál államfő is. Este nyolc órakor a Szent István-bazilikában engesztelő szentmisét celebrál Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek. Mádl Ferenc 2000 és 2005 között volt Magyarország köztársasági elnöke, május 29-én, életének 81. évében hunyt el.

Az [origo] a várható vihar miatt megkereste az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot, hogy milyen vészforgatókönyvvel készülnek a délutáni temetésre. A temetés idején fél négytől a temető mellett várakozik majd egy légkondicionált busz, a fővárosi tűzoltóság három gépjárművet küld a helyszínre, tizenkét tűzoltóval. A temetést a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szervezi. A minisztérium a katasztrófavédelem, a mentők, a rendőrség és a tűzoltóság embereiből egy operatív törzset hozott létre, ez a törzs felügyeli, hogy minden rendben menjen a temetésen.